Zima je tady a s ní přicházejí kromě krásného ročního období i problémy se suchou pletí. Jak se tedy vysušené pokožce bránit?

Studený, suchý vzduch často zanechává naši pokožku svědivou, zarudlou a podrážděnou. Přesto, že je zima úžasným ročním obdobím, naše pleť v tuto dobu bohužel trpí. Prochladnutí většinou řešíme horkou sprchou, abychom se co nejvíce zahřáli, ale tím naší pokožce akorát ještě více ubližujeme, protože ji zbavujeme přírodních olejů. Naštěstí existují způsoby, jak bojovat proti vlivům suché zimy a udržet si hydratovanou a svěží pleť po celou sezónu.

Investujte do zvlhčovače

Použití zvlhčovače v domácnosti nebo v kanceláři dodá vlhkost suchému zimnímu vzduchu a pomůže vám udržet pokožku hydratovanou. Používejte zvlhčovač vzduchu v místnostech, kde trávíte nejvíce času, včetně ložnice.

Snižte termostat, abyste předešli suchu

Jakmile se venku ochladí, první věc, kterou chceme udělat, je pořádně zatopit. Ale centrální teplo může způsobit, že vzduch ve vaší domácnosti je ještě více suchý. Pokuste si nastavit termostat na nižší a pohodlnou teplotu pro udržení zdravé pokožky. Měl by ukazovat 20 – 22 stupňů.

Omezte čas a teplotu sprchování

Vaše pokožka bude mnohem lépe ošetřena 5 – 10minutovou vlažnou sprchou. Totéž platí pro mytí rukou, nikdy by neměla být voda příliš horká. Pokud vám způsobuje zarudnutí kůže, snižte teplotu.

Zvolte jemné čistící prostředky bez vůně

Špatné mýdlo může zhoršit svědění a suchou pokožku. Místo toho se myjte mýdly bez vůně, zvlhčujícími čistícími prostředky nebo gely. Zimním kožním problémům můžete také zabránit celkovým omezením mýdel na místech jako jsou vaše ruce, podpaží, genitálie a nohy.

Změňte vaši péči o obličej

Během zimních měsíců nanášejte čistící pleťové prostředky s alkoholem na obličej šetrně, pokud možno vůbec. Pokud vás pleť svědí a cítíte, že je suchá, doporučuje se přestat používat výrobky s alkoholem a vonnými látkami, aby se v pokožce udržely přírodní oleje. Na noc použijte silnější zvlhčovač na pleť. Také bychom neměli zapomínat na naše rty. Aplikujte hydratační balzám, abyste zabránili suchým a popraskaným rtům.

Hydratujte často zejména ruce

Udržujte si zdravou pokožku na rukou neustálou hydratací, a to zvláště po mytí nádobí. Na ruce jsou v zimě nejlepší krémy nebo dokonce masti. Také se doporučuje při mytí nádobí či uklízení domácnosti používat vodotěsné rukavice.

Používejte opalovací krémy i během šedivých zimních dnů

V jasných zimních dnech sníh odráží sluneční paprsky a zvyšuje tak riziko rakoviny kůže až o 80%. Proto je stejně důležité jako v letním období, abyste venku aplikovali na pleť opalovací krém i v drsném zimním počasí. A nenechte se zmást ani šedivými zimními dny. Nebezpečné UV záření může proniknout skrze mraky a způsobit poškození pokožky.

Noste vhodné, pohodlné a nedráždivé oblečení

Mnoho látek může po ochlazení zhoršit suchou zimní pokožku. Pokuste se tedy obléct měkké a prodyšné materiály a těžší, teplejší svetry, které jsou v přímém kontaktu s kůží. Ruce si chraňte rukavicemi a dejte si pozor, aby vás neškrábaly.

Jezte správně a zůstávejte hydratovaní

Někdy suché pokožce mohou pomoci potraviny nebo doplňky stravy bohaté na omega-3 nebo omega-6 mastné kyseliny (rybí olej). Stále je ale nejdůležitější, aby pokožka byla hydratovaná převážně zvenčí.

Rychle vyměňte mokré oblečení

Pokud promoknete, mokré oblečení a boty mohou dále dráždit pokožku a způsobit svědění, proto je třeba je co nejdříve vyměnit.

zdroj: www.everydayhealth.com