Sublimační tisk je trend doby. Víte, co vše s ním můžete zvládnout?

Kdysi bychom si něco takového nedokázali vůbec představit, ale díky moderním technologiím se stále rozšiřují možnosti polygrafického průmyslu. Není tomu ještě tak dávno, co nové technologie byly dostupné hlavně velkým firmám, protože byly velice drahé. Technologický pokrok však zařízení zmenšuje a zlevňuje. Sublimačního tisku tak může využít řada firem třeba pro oblíbené propagační účely.

Proč chtít sublimační tisk?

Ačkoliv výsledek může působit magicky, vlastní princip sublimačního tisku je velmi prostý. Potřebujete k tomuto účelu zvláštní přístroj, tzv. termolis na potisk, který už dnes není zase tak drahou záležitostí. Zakoupit si jej tak mohou i menší firmy nebo jednotlivci. Díky vlastnímu technologického procesu, který probíhá uvnitř zařízení, dochází k nahřátí předlohy na teploty okolo 200 °C. Taková grafická předloha se potom přinese na předmět, který chceme potisknout a který vložíme do lisu. Je samozřejmě potřeba mít předlohu správně vytvořenou, k čemuž se používá:

  • Sublimační inkoust
  • Sublimační papír

Taková předloha, kterou si můžete zpracovat v běžném grafickém programu, se potom vytiskne na sublimační tiskárně. Do lisu spolu s předlohou následně vložíte vhodný objekt, kterým může být třeba hrnek, kryt na mobil, či jakýkoliv jiný, typicky reklamní předmět. Výsledkem jsou navíc krásné jasné barvy, které odolávají vyblednutí.

Využití dalších nástrojů polygrafie

Termolis, o kterém jsme hovořili výše, vlastně není nic jiného než speciální tiskárna. Kreativci ve firmách však používají řadu dalších nástrojů, které by mohly být užitečné také vám. Můžeme mezi ně rozhodně zařadit řezací plotry, které mají široké využití. V tomto případě se nejedná o nějakou horkou novinku, ale současné plotry toho samozřejmě zvládnout mnohem více než zařízení, která můžete znát z minulosti. Díky vysoké přenosnosti vyřezávat tvary na rozličné povrchy je můžete využít také k tvorbě podkladů pro sublimační tisk.

Zdroj obrázku: Miroslav Pavlov / Shutterstock.com