Prevence je lepší než léčba, to je známá věc. A v případě zdraví vnitřních orgánů to platí dvojnásob. Tím spíš, když jejich špatná funkce způsobí potíže ještě větší a rozsáhlejší potíže. Třeba v případě ledvin, což je taková naše malá tělesná filtrační čistička, se jejich poškození projeví totálním zaneřáděním organismu odpadními látkami. To se pak projevuje vyrážkami, únavou, depresí i rakovinou. Tak proč to nechat dojít takhle daleko, když je lepší a hlavně jednodušší těmto potížím předejít. Stačí provést jenom malé úpravy v naší stravě a máme klid.
Nepřetěžujte je
Jak už jsme se zmínili výše, ledviny jsou filtrační systém organismu. Představte si je jako filtr pevných částic u auta. Když se zanese nečistotami, nejenže už nefiltruje, ale auto kvůli tomu přestane jet. A podobně to funguje i u lidského těla, jen s tím rozdílem, že svůj filtr si nemůžeme tak snadno koupit v obchodě a jednoduše vyměnit. Naopak máme ale možnost ovlivnit to, zda do ledvin budou proudit toxiny či nikoliv. Proto je dobré omezit spotřebu těch potravin a přípravků, o kterých s jistotou víme, že našemu zdraví neprospívají. Na mysli máme hlavně produkty potravinářského průmyslu, napěchované konzervanty a umělými ochucovadly. Když omezíme jejich spotřebu, bude tělo schopné se čistit až dvacetkrát lépe než dosud.
Prolévejte je vodou
Voda je dobré rozpouštědlo a umí si poradit s mnoha nečistotami a nánosy. Proto je dobré ledviny čistit dostatečným přísunem vody. Tím je propláchneme, nečistoty se vyloučí močí a hned zase mohou lépe fungovat.
Jezte antioxidanty
Ovoce a zelenina mají schopnost podpořit očistný systém těla a zbavovat ho toxinů a volných radikálů, které vznikají při metabolismu některých látek. Proto je dobré zařadit je pravidelně na svůj jídelníček. Jedná se zejména o vajíčka, zelí, hrozny, brusinky nebo červenou papriku a další.
Dostatek hořčíku
Nedostatek hořčíku spolu s toxiny a vysokým krevním tlakem zásadně zhoršuje funkci ledvin. Proto byste měli obohatit jídelníček o zeleninu, semena, ořechy a minerální vody s magnésiem.
Snižte příjem sodíku, případně i bílkovin
Čištění těla od sodíku, nadbytečných bílkovin a solí stojí tělo mnoho energie. Když své tělo zahlcujeme těmito věcmi, naše ledviny musejí tvrdě pracovat, aby jich tělo zbavily. Zejména právě sodík, který se používá ve zpracovaných potravinách jako konzervant, zatěžuje tělo tak, že může vést k infarktu i mozkové příhodě.
Obrázky: Pixabay