Neutrální tuky neboli triglyceridy jsou zásobárnou energie pro fungování těla. Mají totiž až dvakrát více energie než bílkoviny nebo sacharidy. Jejich nadbytek však lidskému zdraví škodí, stejně tak škodí ale také jejich nedostatek, který ovšem nebývá až příliš častý. Potraviny, které se v těle změní na tyto tuky ale nejsou jenom tučná jídla, jak se všeobecně předpokládá. V tyto tuky se totiž přeměňují i potraviny bohaté na škroby, sacharidy a jednoduché cukry, které se v konečném důsledku metabolicky přeměňují rovněž na triglyceridy. Prozradíme vám, které potraviny byste měli konzumovat s obezřetností.
Škodí nadbytek i nedostatek tuků
I když nadbytečné množství tuků v současné populaci převládá, což si vybírá svou daň v podobě zvýšeného výskytu kardiovaskulárních a zánětlivých kloubních onemocnění, tělu škodí i jejich nedostatek. Není proto řešením vyloučit tuky ze svého jídelníčku úplně.
Příznaky nedostatku tuků jsou:
- Ztráta tělesného tuku, ale i svalové tkáně
- Předčasná tvorba vrásek
- Suché a lámavé vlasy se sklony vypadávání
- Křehké nehty
- Bolesti kloubů
- Malátnost a únava
- Zvýšená náchylnost ke kožním ekzémům, zánětlivým kožním onemocněním a infekcím
Příznaky nadmíry triglyceridů:
- Brnění a necitlivost v prstech
- Bolesti kloubů
- Nadváha
- Vysoký krevní tlak
- Sekundární onemocnění, jako je diabetes, záněty slinivky nebo dna
- Srdeční a oběhová onemocnění
Které potraviny jsou problematické z hlediska trygliceridů?
Abyste se vyhnuli přebytku triglyceridů ve svém těle, je třeba být opatrný s konzumací některých druhů potravin. Jedná se zejména o tučné maso, mléčné výrobky, sádlo a kokosový olej, fritované pokrmy, jako jsou hranolky atp., sladkosti, ořechové pomazánky, mléčné krémy, čokoládové tyčinky a rychlé občerstvení.
Na triglyceridy se však mění i některé potraviny, od kterých bychom to nečekali. Jedná se o potraviny obsahující vysoké množství škrobu, jako jsou brambory, těstoviny či obiloviny či vysoce cukernaté ovoce, které je sice zdravé, ale jen v přiměřených dávkách.
Obrázky: Freepik