Šéfkuchaři radí, jak správně používat jednotlivé druhy cibule

Cibule je naprostým základem většiny slaných pokrmů. I když tvoří tu nejběžnější součást našeho kuchařského repertoáru, jen málo domácích kuchařů a kuchařek má tušení, jaké existují druhy cibule a jaké v nich jsou rozdíly z hlediska jejich použití. Ne každá se totiž hodí pro všechny účely. Některé jsou vhodné do omáček, jiné zase do salátů. Jak to s těmi cibulemi tedy ve skutečnosti je?

Různé druhy cibule mají různé vlastnosti

Že existují různé odrůdy cibule, nikoho pravděpodobně nepřekvapí. To, že mají tyto druhy různé chuťové vlastnosti, různé množství šťávy a struktury, to nejspíš také nikoho nepřekvapí. A je logické, že v závislosti na těchto vlastnostech je pak vhodné ten který druh použít pro různé kuchařské účely. Přesto mnozí lidé nevidí v cibulích rozdíly a používají je tak, jak jim zrovna v obchodě přijdou pod ruku, bez ohledu na jejich specifika.

Na českém trhu se většinou setkáváme se čtyřmi druhy cibule. Máme tady nejčastější žlutou cibuli, pak červenou cibuli, ale také bílou cibuli či šalotku. Znáte rozdíly, kterými se tyto druhy liší? Níže vám přinášíme základní přehled.

Žlutá cibule

Je ze všech druhů nejlevnější a také bývá dostupná po celý rok. Má velmi univerzální škálu použití a obvykle se hodí jak do základů omáček a polévek, tak i do salátů nebo na pizzu. Je jen lehce pálivá, a proto se hodí i pro použití za tepla i za syrova.

Červená cibule

Velmi častý druh dostupný na pultech obchodů. Bývá obvykle menšího vzrůstu než cibule žlutá a její chuť je spíše sladká a téměř nepálí. To ji předurčuje k použití zejména v syrovém stavu do nejrůznějších druhů salátů a zeleninových příloh, do hamburgerů, sendvičů atd.

Naopak nevhodná je červená cibule pro tepelné úpravy, protože při vaření nekaramelizuje a ztrácí chuť.

Bílá cibule

Extrémně pálivý druh, který vás při krájení vždy spolehlivě rozpláče. Je veliká, hladká a obsahuje spoustu štiplavé šťávy, která může u citlivějších jedinců vyvolat i alergickou reakci a podráždění pokožky a sliznic.

Její využití je ale velmi všestranné a neobejdou se bez ní tradiční pokrmy mexické kuchyně, jako je guacamole, tacos nebo různé salsy. Perfektní je také pro použití na pizzu.

Šalotka

Bývá docela drahá a neseženete ji všude. Disponuje jemnou chutí s jemným česnekovým nádechem a je vhodná pro použití tence krájená do salátů a je také zásadní součástí asijských pokrmů.

Obrázky: Freepik