Bílkoviny jsou naprosto klíčovou látkou pro naše tělo. Z bílkovin se skládá doslova každá buňka a jsou hlavní složkou nervové tkáně, která zprostředkovává možnost vzájemné komunikace jednotlivých tělesných částí. Odhaduje se, že nedostatkem bílkovin přitom trpí až celá jedna miliarda lidí z celého světa. Doporučená denní dávka bílkovin by měla být alespoň 56 gramů u mužů a 46 gramů u žen. U dětí se pak jeho potřeba liší v závislosti na věku, nicméně zejména během tělesného vývoje je zapotřebí přijímat bílkovin dostatek, protože jsou základními stavebními kameny kostí, svalů, chrupavek, kůže i krve. Vlivem nedostatečného stravování a různých radikálních diet pak může dojít k narušení zásobování těla touto makroživinou, což se projevuje nejrůznějšími fyzickými symptomy.
Nedostatečný růst svalů
Bez ohledu na intenzitu cvičení a fyzického pohybu není vidět v oblasti svalové hmoty žádný pokrok? Pak je na vině nedostatečné množství bílkovin ve vaší stravě. Zejména u intenzivně sportujících lidí jsou přitom bílkoviny naprosto zásadní součástí jídelníčku.
Pomalé hojení ran
Toto je jedním z nejlepších ukazatelů nedostatku bílkovin v kombinaci s nedostatkem některých vitaminů. Protože jsou proteiny základním stavebním kamenem všech tkání, nemají se z čeho obnovovat, pakliže jich tělo nedostává dostatek. Vitaminy a minerály, jako je vitamin C, zinek a křemík pak pomáhají udržovat tkáň pohromadě.
Častá zranění
Proteiny jsou nezbytné pro vstřebávání vápníku a kostní metabolismus. Strava s nízkým obsahem bílkovin způsobuje nejen úbytek svalové hmoty, ale také křehkost kostí a pomalé hojení zlomenin.
Zvýšená náchylnost k chorobám
Vedle antioxidantů a mastných kyselin jsou bílkoviny jedním z nejdůležitějších faktorů pro podporu zdravého fungování imunitního systému. Nedostatek bílkovin vyčerpává imunitní buňky a snižuje jejich schopnost produkovat protilátky, což se významně odráží na nefunkčnosti obranyschopnosti těla.
Ztráta vlasů
I když v tomto případě hraje roli řada dalších faktorů, jako je dědičnost či hormonální poruchy, má se za to, že nejvýznamnější dopad na kvalitu vlasů má složení jídelníčku. Protože vlasy jsou až 91 procent tvořeny bílkovinami, je pro jejich zdravý růst a kvalitu zapotřebí jejich dostatečný příjem. Naopak nedostatek proteinů způsobuje snižování kvality vlasů, jejich křehkosti a vypadávání.
Obrázky: Freepik