Kuchyňské potřeby, které chcete aby vydržely, nedávejte do myčky

Myčka na nádobí je osvobozením pro mnohé ženy v domácnosti, a to zejména pro ty, jejichž rodina je velmi početná. Díky tomu už není třeba trávit dlouhé hodiny nad dřezem se špinavými talíři a příbory. Nicméně existují některé druhy předmětů, které je vhodné i přes pokročilou mechanizaci i nadále mýt ručně. Povíme vám, které to jsou a proč není vhodné je do myčky nádobí dávat.

Hliníkové nádobí

Hliníkové příbory bývaly kdysi běžnou součástí našich domácností. I když už je v dnešní době vystřídaly ty antikorové, i v dnešní době se čas od času najdou některé druhy kuchyňského náčiní vyrobené z hliníku. Pokud je máte doma také, pak vězte, že není dobré je dávat do myčky. Ne že by se vyloženě zničily, nicméně časté mytí v myčce na jejich povrchu zanechává neodstranitelné fleky.

Dřevěné vybavení

Dřevo je jedním ze základních materiálů, u kterých by vám měla v hlavě ve spojení s myčkou na nádobí blikat v hlavě červená kontrolka. Existuje hned několik důvodů, proč dřevo do myčky nepatří. Jednak jsou to vysoké teploty, které v myčce panují a které způsobí narušení struktury dřeva, které má pak tendenci bobtnat, kroutit se či různě jinak deformovat a ztrácet tvar a pevnost. Druhý důvod je to, že dřevo je pórézní materiál a velmi snadno nasákne rozptýlené zbytky nečistot, které se v myčce pohybují velmi dlouhou dobu. Tím se pak vytvoří ideální podmínky pro život a růst bakterií a plísní. Takže prostě dřevo do myčky ne!

Porcelán

Porcelánové nádobí po prababičce si raději vždy umyjte ručně. Tento materiál je velice jemný, křehký a jeho povrch je velice citlivý k narušení, oprýskání a poškrábání. V myčce by se mohl porcelán snadno poškodit i rozbít.

Sklenice s papírovými štítky

Pokud chcete umýt a sterilizovat zavařovací sklenice v myčce, samozřejmě to jde, ale vkládejte je do ní vždycky bez papírových polepek a štítků. Vysoké teploty a prudké proudy vody v myčce je velmi snadno odlepí a stejně snadno pak tyhle kousky papíru ucpou filtry a odtoky myčky.

Nože

Nůž je králem kuchyně, říká se. A šéfkuchaři by za svůj nůž dali doslova ruku do ohně. Ostří nože je velice citlivé a jemné a snadno se poškodí. Kromě toho, pokud se nůž v myčce uvolní, může naopak velmi snadno poškodit i další nádobí. Proto při mytí nádobí nelitujte těch pár strávených vteřin, které vám mytí nože zabere a raději ho nesvěřujte myčce.

Obrázky: Pixabay