Ananas zlepšuje trávení a zmírňuje pocit přeplněného žaludku

Špatné trávení dokáže pěkně znepříjemnit život. Pocity těžkého žaludku, pálení žáhy nebo nadýmání jsou jen částí celého výčtu nepohodlí, které potíže s trávením může člověku způsobit. Kromě celé řady mnohdy drahých komerčních produktů, o jejichž složení tu ani nechceme diskutovat, existují také přírodní způsoby, jak práci své trávicí soustavy podpořit a dopřát uvolnění celému svému tělu. Jedním z nejlepších přírodních produktů, které nám pomohou trávení nastartovat, je obyčejný ananas. Toto zářivě žluté ovoce s naším tělem dokáže doslova zázraky.

Ananas je prospěšný jen čerstvý, kompot nefunguje

Ananas je více než ze tří čtvrtin své hmotnosti tvořen vodou Zbylá čtvrtina pak připadá na cukry, kyseliny, bílkoviny a minerální látky. Nejzdravější je ananas čerstvý, nekonzervovaný. Ten je totiž převařený a často je skladován i mnoho měsíců, během kterých ztrácí až 60 procent svých vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek.

V čerstvém ovoci nebo v jeho nepasterizované šťávě pak najdeme např. vitaminy A, E, B1, B2, spoustu vitaminu C a minerální látky, jako je vápník, železo, fosfor, nebo draslík. Obsahuje také enzym bromelin, který odbourává bílkoviny, čímž právě napomáhá trávení. V kompotovaném ananasu se přitom prakticky veškerý bromelin stačí rozložit. Pro využívání jeho zdravotních benefitů, včetně podpory trávení, tak musíte vsadit na ananas čerstvý.

Ulevuje slinivce a působí proti zánětům

Nejvíce benefitů ananas na lidské tělo má, je-li konzumován jako dezert po jídle. V tu chvíli se enzym bromelin postará o pomoc s rozkládáním snědených potravin, čímž výrazně ulehčuje život a práci naší slinivce, která je už tak naším životním stylem silně zatěžovaná. Svým složením pak pomáhá také správně pracovat našim střevům a dokonce i ledvinám, díky čemuž pomáhá tělo odvodnit od zadržované vody a tím odbourává otoky.

Zajímat by vás mohlo i to, že ananas pomáhá rozpouštět krevní sraženiny v těle, takže chrání i před trombotickými potížemi, infarkty a mozkovou mrtvicí. A to je dost dobrých důvodů, proč si tohle sluncem prozářené ovoce pravidelně dopřát, nebo ne?

Obrázky: Pixabay