Předcházejte ucpanému odpadu aneb Co do odpadu nepatří

Spousta věcí při mytí nádobí končí v odpadu dřezu. Situaci ještě zhoršují zabudované drtiče, které se do výpustí instalují a které usnadňují zaneřádění odpadních trubek i jímek věcmi, které by tam skončit neměly. Velmi snadno totiž pevné zbytky jídla a jiného materiálu ucpou potrubí – a věřte, že se to stane v tom nejméně vhodném místě, kam se jen tak snadno nedostanete. A v tu chvíli budete mít opravdu závažný technický problém. Proto problémům raději nechoďte napřed a tyto věci raději vyhoďte do koše.

Olej po smažení

Toto je častý viník ucpaného potrubí – také velmi častá věc, která v odpadu končí. Když se totiž olej smísí s jiným odpadem, vytvoří se hutná hmota, která s jistotou nepropustně potrubí zacpe. Totéž platí nejen pro olej, ale také pro majonézu, máslo, margaríny a salátové dresingy.

Kávová sedlin

Druhý nejčastější kuchyňský odpad, který obvykle končí ve výlevce. Opět je to ale špatně. Jednak se kávová sedlina hromadí v sifonu a jednak v kombinaci s výše zmíněným olejem může napáchat ještě mnohem větší neplechy. Káva patří do kompostu, anebo do koše. Můžete s ní pohnojit vaše pokojovky nebo si z ní připravit tělový peeling. Do výlevky ale nepatří.

Rýže

Maličká zrníčka rýže velmi snadno do odpadu prolezou, a proto je pro některé lidi velkým pokušením zbavovat se zbytků rýže tímto způsobem. Je to ale podobné jako s kávou. Jednak se velmi snadno hromadí a jednak při styku s vodou … bobtná.

Mouka

Už jste někdy zkusili smíchat mouku a vodu? A vzpomínáte, co jste vytvořili? Ano, maltu. A totéž se stane i v odpadních trubkách, které pak můžete rovnou vybourat. Proto mouku do odtoku raději nesplachujte.

Těstoviny

Totéž jako v případě rýže. Snadno se vejdou do odtoku a při kontaktu s vodou bobtnají až několikanásobně. Kromě toho se připojuje efekt mouky, která tvoří velmi odolné lepidlo. Takže pokud chcete s jistotou zacpat odpad, spláchněte tam trochu těstovin.

Obrázky: Freepik