Podle přírodní medicíny poskytuje přepuštěné máslo neboli ghí mnoho zdravotních výhod pro mysl i ducha. Navíc si jej můžete velice snadno připravit, stačí jen vařit a odstranit tuk a vznikne vám přepuštěné máslo, které může po malých dávkách obohatit vaše tělo o vysokou koncentraci základních živin, jež v běžném másle nenaleznete.
Vysoký bod přepálení
Pokud ghí použijete ke smažení, při vysokých teplotách se přepuštěné máslo nerozpadá na volné radikály jako jiné tuky. Jakmile se začnou oleje přepalovat, mohou významně poškodit vaše zdraví.
Snížení rizika srdečních onemocnění
Ghí je bohaté na konjugovanou kyselinu linolovou (CLA), mastnou kyselinu, která účinně bojuje s aterosklerotickými plaky, karcinogeny a cukrovkou. Z tohoto důvodu nabízí přepuštěné máslo ochranu před kardiovaskulárními chorobami.
Hubnutí
Pokud je přepuštěné máslo vyrobeno z mléka krav, které byly krmeny trávou, obsahuje mastnou kyselinu, která bojuje proti rakovině a podporuje hubnutí.
Lepší trávení
Bakterie ve střevech mění vlákninu na kyselinu máselnou, která se používá k podpoře zdraví a energie střevní stěny.
Snížení hladiny cholesterolu
Ghí je bohaté na kyselinu palmitovou, která pomáhá předcházet ucpávání tepen. Na základě toho může snížit hladinu cholesterolu a zvýšit vylučování žlučových lipidů.
Lepší stav pokožky
Přepuštěné máslo zlepšuje stav pokožky, dodává jí zářivý vzhled. Při pravidelném užívání přirozeně zvlhčuje pokožku a minimalizuje výskyt jizev.
Obrázky: Pixabay