Potraviny, které pomohou zvládat příznaky úzkosti

Úzkost je přirozený emocionální mechanismus, který člověku od nepaměti sloužil jako nástroj k přežití. Pakliže se však vymkne kontrole, může se stát člověku doslova vězením ve svém vlastním životě, respektive ve strachu před ním. V případě, že se člověk začne potýkat s chronickou, dlouhotrvající a vracející se úzkostí, je na místě neprodleně vyhledat lékařskou pomoc, kdy lékař naordinuje dle závažnosti poruchy buďto psychoterapii, nebo medikamenty, případně kombinace obou dvou. Ale i sám pacient si může pomoci v řešení svého stavu, a to zejména tím, která jídla během svých dní konzumuje. Celá řada konkrétních živin totiž pozitivně působí na mozek a pomáhá udržovat úzkostlivé poruchy na uzdě.

Omega 3 mastné kyseliny

Podle studie vědců z univerzity v americkém Ohiu jsou omega-3 kyseliny jedním druhem látek, které pomáhají snižovat příznaky úzkosti.

Mezi nejbohatší zdroje omega-3 kyselin patří tučné ryby, jako je například losos nebo tuňák, a také ořechy a semena, jako třeba chia nebo lněné semínko.

Heřmánek

Studie z Pennsylvánské univerzity ukázala, že heřmánek snižuje příznaky úzkostné poruchy. Ostatně na tom není nic nového, o uklidňujících účincích heřmánkového čaje dobře věděly už naše prababičky.

Probiotické potraviny

Fermentované potraviny, jako je kvašená zelenina či nejrůznější kefíry, jogurty a další probiotické nápoje, účinkují na celkové ozdravení organismu a kromě jiného i snižují pocity úzkosti. Pokud se proto cítíte špatně, dejte si třeba jogurt.

Chřest

Čínská akademie lékařských věd uspořádala studii, z níž vyšlo, že chřest pomáhá snižovat hladinu stresového hormonu kortizolu. Tato zelenina je tak více než vhodná jako rychlá první pomoc proti akutní úzkosti.

Antioxidanty

Podle výzkumníků z Harvardu existuje vztah mezi úzkostí a nízkou hladinou antioxidantů. Proto doporučují konzumovat stravu bohatou na potraviny s vysokým obsahem těchto čisticích látek, jako jsou například ořechy, fazole či různé druhy ovoce, např. borůvky, jablka, švestky nebo třešně. Účinná je také zelená zelenina.

Obrázky: Freepik