Slovo detox je v poslední době skloňováno ze všech stran a většina lidí si ho spojuje s drastickými hubnoucími kúrami, o jejichž prospěšnosti diskutuje nejen laická veřejnost, ale i výživoví odborníci a lékaři. Ve skutečnosti detoxikace organismu nemá primárně s hubnutím nic společného.
Příznaky přílišného znečištění organismu
Detoxikace je očista těla od toxických látek, které vznikají během metabolitických funkcí, ale dostávají se do organismu i kvůli všeobecnému znečištění a přemíře chemických látek v potravinách. Ty zanášejí tkáně víc, než s čím je tělo schopné si samo o sobě poradit. Je třeba tedy čas od času přirozené detoxikační procesy podpořit a trochu jim pomoci. A to obzvlášť tehdy, když se u vás začnou projevovat specifické symptomy nadměrného usazování nečistot v těle.
- Bolesti hlavy
- Skvrny na pokožce a změny její barvy
- Vleklá únava
- Poruchy metabolismu
- Náhlé změny nálady
- Bolesti kloubů
- Přibývání na váze
Jak bezpečně očistit tělo od toxinů
Ze všeho nejdříve je před započetím detoxikačního procesu zříci se všech škodlivých potravin, které tělo překyselují nebo do něj dodávají další toxické látky. Jedná se zejména o:
- Kávu a černý čaj
- Bílé pečivo a bílá mouka
- Mléko a mléčné výrobky
- Maso
- Žluté sýry
- Cukr a sladkosti
- Alkohol
- Potraviny z fast foodů
Těchto potravin se vzdejte po dobu dvou až tří dnů před započetím detoxikace a jezte převážně ovoce a zeleninu. Zejména první den to může být obtížné, mějte ale na paměti, že to nebude trvat dlouho. Primární je zpočátku vyčistit střeva, k čemuž nám pomůže zvýšený pitný režim. Bylinné čaje pro čištění ledvin a jater zase pomohou pročistit obě důležité tělní „čističky“.
Pro očištění ledvin se doporučuje pít koktejly se zázvorem, petrželí, kurkumou a dýňových semínek.
Střeva očistíte špenátem, citróny, avokádem, brokolicí, zeleným čajem, chia semínky, jablečným octem a ovocem s vysokým obsahem vlákniny.
Játrům prospěje hlavně mrkev, kurkuma, granátová jablka, zelené saláty, jablka, avokádo, řepa a zelený čaj.
Na očistu slinivky použijte citróny, kiwi, ananas a zelené saláty.
Obrázky: Pixabay