Mango je lahodné a velmi zdravé ovoce. Mnoho lidí má s jeho konzumací potíže, a to proto, že jeho nakrájení není kvůli veliké pecce právě jednoduché. A to už nemluvíme o loupání slupky! Existuje ale jednoduchý způsob, jak při krájení postupovat, abyste si ušetřili nervy i ostří svých kuchyňských nožů. Když si tento způsob osvojíte, už nikdy nebudete mít problémy potěšit své blízké skvělou domácí mangovou zmrzlinou, mangovým tvarohovým dortem nebo prostě kousky manga pokrájenými v misce.
Jak nakrájet mango
Představíme vám nejjednodušší postup krájení manga v pouhých čtyřech krocích. Ještě nikdy jste mango nenakrájeli tak jednoduše!
1. krok
Protože je mango kulaté, snadno pokusům o loupání a krájení vzdoruje. Proto jako první krok odřízněte tu část manga, na které se nachází stopka. Stačí odkrojit jen tenký plátek slupky v tomto místě, tak si vytvoříte rovnou plochu, na které vám mango bude pohodlně při krájení stát.
2. krok
Postavte plod na plošku odříznutou v oblasti stopky a nožem zakrojte do užší části, kde očekáváte, že nebude pecka. Pokud na ni nožem přeci jenom narazíte, posuňte jej o milimetr stranou ke kraji a znovu zakrojte.
Takto pokračujte, dokud nenarazíte na místo, kde je možné řez provést po celé délce ovoce. V tu chvíli už znáte jednu hranici pecky. Tentýž postup opakujte i na protilehlé straně plodu.
3. krok
Nyní vám zbyl tenký disk s peckou uprostřed. V tu chvíli jsou však hranice pecky dobře vidět, a tak můžete na jistotu zakrojit do dužniny a odříznout její zbytky z okolí pecky.
4. krok
Nyní vám zbyly dvě mangové polokoule a dva podlouhlé pruhy dužniny pokryté slupkou. Polokoule zpracujte tak, že nožem do dužniny opatrně vytvořte podélné a pak příčné zářezy, čímž vytvoříte z dužniny kostičky. Palcem pak zatlačte na slupku a promáčkněte polokouli „naruby“. Pak můžete kostky jednoduše seškrábnout dolů. Z podélných proužků pak dužninu jednoduše odřízněte.
Obrázky: Freepik