Základní slovník přirozeného psího chování

Ne, psi samozřejmě mluvit neumějí, ale z jejich řeči těla hodně vyčtete. Stejně jako u lidí však platí, že každý pes je osobitý a může se projevovat trošku jinak než ostatní. Kromě toho mají různá plemena rozdílné fyzické předpoklady, proto se chování vašeho čtyřnohého miláčka nemusí do nejmenšího detailu shodovat s níže uvedenými popisy.

Zájem, zaujetí

Uši rovně podél hlavy nebo vzpřímené, rovné držení těla a pohled upřený na to, co psa zaujalo – tak vypadá zaujatý pes. Předmětem psího zájmu může být předmět, třeba oblíbená hračka nebo něco voňavého, venku ho obvykle zaujme jiné zvíře. Někdy psí pozornost upoutá i nezvyklý pohyb, třeba pád šišky nebo jablka ze stromu.

Znepokojení

Znepokojený pes se celý schoulí, někteří se začnou i zvláštně vlnit. Pokud je pes nejistý a má z něčeho strach či respekt, stáhne ocas mezi zadní nohy, uši přitiskne k hlavě a tu sníží k předním tlapám. Znepokojení psi na vás budou hledět s doširoka otevřenýma očima a mohou působit i roztomile, rozhodně se však necítí dobře.

Chci být sám

Přestože je pes společenský tvor, občas i on potřebuje být sám. Svému okolí to dává najevo, když leží stočený do klubíčka v pelíšku či někde v koutě. Někteří psi leží v této pozici i u dveří od bytu, většinou když je jejich páníček pryč a hlídá je návštěva. Té dává pes v této poloze najevo, že není adekvátní náhradou, a že si nepřeje být rušen.

Zatímco výše uvedené postoje jsou pro psy typické a narazíte na ně i u toulavých či zdivočelých psů, případně u jiných psovitých šelem, některé chování si psi osvojili kvůli lidem, a tak na něj narazíte jen u domestikovaných psů. Mezi nejtypičtější chování tohoto druhu patří:

  • Vítání, při kterém na vás naskakují předními tlapami
  • Loudění vsedě s typickýma psíma očima
  • Válení se břichem nahoru, které naznačuje, že se pes cítí dobře a bezpečně

Obrázky: Pixabay