Kdo by neznal rozinky, vždyť v buchtách a tvarohových koláčích je jíme už od malička. Že jsou ale léčivé a čistí játra, o tom už jste také slyšeli? Tyhle sušené hrozny mají poněkud odlišné účinky a vlastnosti, než jejich neusušení příbuzní. Pojďme si nyní prozradit, jak z rozinek vytvořit blahodárný očistný nápoj a proč vlastně na naše zdraví funguje.
Co je na rozinkové vodě tak zvláštního?
Šťáva vylouhovaná ze sušených rozinek má moc stimulovat specifické biochemické procesy v játrech, které mají za následek vyloučení škodlivých toxinů, které se v tomto největším vnitřním orgánem lidského těla během našeho života usazují. Díky tomu, že očistíte svá játra, zajistíte jejich optimální funkci a tím vyčistíte i zbytek svého organismu.
O léčivých účincích rozinek dobře vědí i lékaři, kteří jejich konzumaci doporučují osobám se zvýšenou hladinou škodlivého cholesterolu a triglyceridů z nezdravých tuků a také k zabránění zácpě, nevolnosti a dalším zažívacím obtížím. Kromě toho jsou rozinky přirozeným zdrojem vitaminů a minerálů a také antioxidantů, jako jsou bioflavonoidy, které zlepšují obranyschopnost a chrání tělo před působením volných radikálů.
Když očistnou rozinkovou kúru budete aplikovat čtyři po sobě jdoucí dny, všimnete si toho, že se vám zlepšilo trávení, cítíte se více odpočatí, máte více energie a zlepšil se i stav vaší pokožky, vlasů a nehtů. S čistými játry totiž budete doslova zářit. Kromě toho má tato šťáva moc ochránit vás před kardiovaskulárními chorobami.
Návod na přípravu rozinkové šťávy
Pro vytvoření očistného nápoje z rozinek budete potřebovat:
- 400 ml vody
- 150 gramů rozinek
Důležitá poznámka na úvod:
Pro přípravu tohoto nápoje doporučujeme velmi pečlivě vybírat použité rozinky. Neměly by být příliš světlé barvy, která není výsledkem přirozených procesů, nýbrž chemického ošetření. Raději tedy vybírejte ty tmavší, které nejsou ani příliš tvrdé, ani příliš měkké. Měly by být také čisté a bez známek napadení plísněmi a roztoči.
Dejte také pozor na rozinky sířené, které mohou vyvolat více škody než užitku. Pakliže máte doma právě ty sířené, raději je před použitím jednou či dvakrát propláchněte vroucí vodou. To z nich pomůže zbytky oxidu siřičitého vypláchnout. I když je na trhu možné najít rozinky nesířené, valná většina těch, které seženete, oxidem siřičitým bývají ošetřené kvůli prodloužení jejich trvanlivosti. Proto spaření vroucí vodou nepodceňujte a raději jej proveďte vždy, když pracujete s kupovaným sušeným ovocem.
Příprava rozinkové šťávy
Dvě sklenice vody přiveďte na kamnech k varu a přisypejte rozinky. Pod pokličkou pomalu duste 20 minut a odstavte z kamen. Pokličku neodklápějte a nechte rozinky ve vodě ponořené přes noc. Druhý den vodu slijte a znovu ji ohřejte na teplotu podle svých preferencí. Pijte 30 minut před snídaní čtyři dny v kuse. Kúru můžete opakovat každý měsíc.
Obrázky: Pixabay