Kurkuma je oblíbená jako koření zejména v asijské kuchyni a díky jejímu rozšíření roste obliba kurkumy také na západě. Pokrmům dodává nejen příjemnou, typickou chuť, ale také krásnou žlutou barvu.
Kurkuma jako lék
Ačkoliv v západní kultuře vnímáme kurkumu zatím téměř výhradně jako koření, tradiční asijská medicína již dávno pracuje s poznatky o pozoruhodných účincích této rostliny na lidské zdraví. Kurkuma slouží jako pomocník pro čištění ran, úlevu při nachlazení, lék při gastrointestinálních potížích a také při onemocnění jater.
Kromě toho se však výzkumy zaměřují také na účinky kurkumy na mozek a jeho fungování. V rámci studií bylo totiž zjištěno, že v oblastech, kde je kurkuma běžnou součástí jídelníčku, například v Indii, se mnohem méně častěji vyskytují u starších lidé například Alzheimerova choroba a podobná onemocnění. Pokud jde o riziko onemocnění těmito chorobami, pak ve Spojených státech amerických je ve stejné věkové skupině čtyřikrát vyšší pravděpodobnost než v Indii. Pokud jde o případné účinky kurkumy v boji proti těmto nemocem, výzkumy byly zatím prováděny pouze na zvířatech a zdá se, že kurkuma může skutečně účinně pomoci při jejich léčbě.
Léčivý kurkumový nápoj
Kurkumu můžete do svého jídelníčku zařadit samozřejmě jako koření, ale mimo to vám přinášíme návod na léčivý a zároveň chutný nápoj, k jehož přípravě budete potřebovat:
- 1 čajovou lžičku kurkumového koření
- 2 šálky kravského nebo kokosového mléka (podle osobních chuťových preferencí)
- 1 polévkovou lžíci kokosového oleje
- Špetku černého pepře.
Do malého hrnce nebo kastrolu nalejte mléko a kokosový olej a přisypejte kurkumu a pepř. Směs dobře promíchejte a ohřejte na mírném plameni. Poté nápoj stáhněte z plamene a vypijte teplý. Můžete ho konzumovat samotný nebo současně s jídlem. Doporučuje se pít jeden šálek denně.
Existuje i jednodušší varianta tohoto nápoje, kdy do malého hrnce nebo kastrolu nalejete 1,5 sklenice vody a vsypete do ní ¼ čajové lžičky kurkumového koření. Tuto směs přiveďte k varu, vařte ji za občasného míchání po dobu 10 minut a nechejte ochladit na teplotu, při níž již nápoj budete moci vypít. K nápoji můžete přidat také čerstvý zázvor. Získáte tak účinný prostředek, který vás ochrání proti chřipce nebo nachlazení.
Obrázky: Pixabay