Máte rádi melouny? Aby také ne, jsou lahodné, sladké a navíc velmi zdravé. Jejich zdravotní přínosy na lidský organismus vás možná překvapí. Tento zvláštní druh zeleniny totiž obsahuje vysoké množství antioxidantů, které jsou schopné tělo vyčistit od toxických látek a tím snížit krevní tlak a zregulovat špatný cholesterol, který se usazuje uvnitř cév. Díky tomu chrání nejenom před kardiovaskulárními chorobami, ale také před různými druhy rakovinného bujení.
Smíchali meloun s krví – a ta se nesrážela
Ve skutečnosti se objevují vědecky podložené studie, ze kterých vyplývá ještě mnohonásobně vyšší prospěšnost konzumace melounů, než se ještě donedávna předpokládalo. Během experimentů bylo prokázáno, že látky v melounech působí proti nadměrnému srážení krve. To vědci prokázali jednoduše tak, že smíchali krevní destičky se sladkou, vodnatou dužninou melounu.
Následné zkoumání této směsi ukázalo, že destičky rozmíchané v melounu nemají tendenci se hromadit a shlukovat, tedy nejsou schopné tvořit krevní sraženiny, které často hrají zásadní roli při vzniku srdeční či mozkové příhody. Tuto schopnost melounu propůjčuje chemická látka zvaná adenosin, kterou kromě těchto tykví obsahuje také cibule, česnek nebo houby.
Chrání tělo před degenerativními chorobami stáří
Kromě antikoagulačních vlastností stojí za zmínku také vysoký obsah antioxidantů, díky kterým melounová dužnina odstraňuje z těla volné radikály vznikající při metabolismu různých druhů chemických látek. Protože obsahuje hodně vitaminu C a beta-karotenu, pomáhá tělo chránit před různými druhy onkologických chorob, ale i srdečních nemocí a dalších zdravotních obtíží spojeným se stářím. Kromě toho obsahuje také vitamin A, který napomáhá lepšímu vidění a také účinnější obraně organismu proti infekcím. Díky zmíněnému vitaminu C navíc tělo lépe odolává oxidačnímu stresu a stárne tak výrazně pomaleji.
Vysoký obsah jednoho ze zásadních minerálů, draslíku, pak pomáhá dále regulovat funkci srdce a podporuje správnou hladinu krevního tlaku. Má také schopnost regulovat hladinu vody zadržované v tkáních, což se opět pozitivně promítá na tlaku krve a také dokáže redukovat působení škodlivého LDL cholesterolu.
To všechno dělá z melounu velmi pozoruhodný zdroj prospěšných výživových látek, jehož konzumací se aktivně zasadíme o ochranu svého tělesného zdraví, krásy a dlouhého mládí.
Obrázky: Pixabay