S každou vykouřenou cigaretou vystavují kuřáci své plíce obrovskému množství toxických látek. Při dlouhodobém kouření pak tyto toxiny dokážou doslova zacpat plíce, které pak nezvládají plnit správně svoji funkci a skrze plicní sklípky propouštějí jenom málo kyslíku do krve. V tu chvíli dochází k potížím s dechem, které většinou vedou k pokusům o zbavení se této škodlivé závislosti. Mnoho lidí ale zapomíná na to, že pouze přestat kouřit nestačí. Přirozená očista plic totiž dokáže tělu zabrat i desetiletí. Proto je vhodné mu trochu pomoci a aktivně se o vyčištění plic od toxinů zasadit. K tomu se hodí čtyři druhy důležitých vitaminů.
Vitamin C
Cigaretový kouř snižuje hladinu vitaminu C v těle o 25 procent. To je důvod, proč by právě kuřáci měli dbát na správné stravování a pravidelné doplňování této látky zpět do těla. Její nedostatek má totiž na organismus fatální důsledky, jako je předčasné stárnutí, nespavost, záněty a krvácivost dásní nebo poruchy imunitního systému a s tím související náchylnost k infekcím. Kromě toho dostatečné dávky vitaminu C snižují chuť na cigaretu a abstinenční příznaky z odvykání.
Přirozenými zdroji vitaminu C je zejména ovoce, jako je černý rybíz, kiwi, citrusové plody nebo ananas. Ze zeleniny je to pak paprika, květák, brokolice nebo kapusta.
Beta-karoten
Beta-karoten je látka, kterou tělo přeměňuje na vitamin A, který je nezbytný pro správné fungování imunitního systému. Jeho přirozenými zdroji jsou veškeré druhy ovoce a zeleniny, které mají oranžovou až červenou barvu.
Jedná se například o švestky, mango, broskve, dýně, mrkev, růžový grep a také rajčata, vodní meloun i brokolice nebo hlávkový salát.
Vitamin E
Vitamin E snižuje riziko vzniku rakoviny plic, která nejčastěji vzniká právě vlivem kouření cigaret. Tato látka se rozpouští v tucích a je mimořádně cenným přírodním antioxidantem, který čistí tělo od volných radikálů. Kromě pozitivního vlivu na regeneraci plic je vitamin E hodnotný také pro podporu léčby neurodegenerativních chorob, jako je Alzheimerova nemoc, pomáhá zmírňovat stárnutí pleti, tlumí příznaky premenstruačního syndromu a má pozitivní vliv na mužskou plodnost.
Zdrojem vitaminu E v potravě jsou zejména mandle, kešu oříšky, slunečnicová semínka, olivový olej, mrkev, hrášek, rajčata, špenát, arašídy, vlašské ořechy či sója. Z živočišných produktů obsahují éčko slepičí vajíčka či vepřové nebo králičí maso.
Obrázky: Freepik