Většina z nás si zejména k snídani vychutnává vaječné omelety, míchaná vejce, vejce natvrdo nebo i naměkko, v podstatě všechny možné úpravy vajec, jaké jsou jen možné. Ale všimli jste si někdy, že všechna nevypadají vždy stejně? Některé z nich mají jasně žluté žloutky, jiné zase tmavě oranžové. Věnovali jste někdy pozornost tomu, co to může znamenat? Barva žloutku vám totiž prozradí mnoho o životě slepice nebo o nutriční hodnotě vajec.
Dokážete určit, které vejce je zdravé?
Obecně platí, že čím je žloutek pevnější, tmavší a kulatější, tím šťastnější slepice.
Co způsobuje změnu barvy?
Nejde ani tak o zdravotní stav slepice, spíše o to, co slepice jedla, než snesla vejce. Pokud byla strava bohatá na pšenici, žloutek bude žlutý. Měla-li slepice vyváženější jídlo, jako je kukuřice a vojtěška, bude žloutek tmavší. Za to je zodpovědný karoten obsažený v kukuřici a vojtěšce.
Nutriční hodnoty
Barva vaječných žloutků nemá žádný vliv na chuť nebo nutriční hodnoty vajec. Všechny vaječné žloutky obsahují vitamíny A, D, E a K bez ohledu na jejich barvu nebo tvar.
Obrázky: Pixabay