Snídaně je nejdůležitější jídlo dne, říkají odborníci. Právě z prvního ranního jídla tělo vysílené spánkem načerpá chybějící živiny potřebné pro zvládnutí následujícího dne. Pokud ale snídáte nevhodné potraviny, můžete si zadělat na zažívací obtíže, jako je podráždění žaludku či plynatost, ale také třeba potíže se srdcem. Přinášíme vám proto seznam potravin, které jsou na lačný žaludek vhodné a které naopak ne.
Ke snídani si dejte:
Vajíčka
Vejce obsahují vysoké množství bílkovin a komplexní škálu živin, které podporují metabolismus a poskytují vysokou hladinu energie. Pár vajíček ke snídani dokonce dokáže snížit denní příjem kalorií, protože během dne tolik netrpíte hladem.
Meloun
Vodní meloun podporuje zdraví srdce a očí. Navíc příjemně hydratují tělo po předešlé noci.
Ovesné vločky
Ovesné vločky ke snídani mají schopnost předcházet poškození a podráždění žaludku kyselinou fluorovodíkovou a jsou bohaté na rozpustnou vlákninu, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zlepšuje metabolismus.
Borůvky
Modré bobulky jsou bohaté na živiny a antioxidanty, regulují krevní tlak a zlepšují metabolismus, paměť, koncentraci a soustředění.
Med
Med vám dodá energii, zlepší náladu a rozhýbe organismus. Podporuje produkci serotoninu, a tak zlepšuje vaše soustředění a produktivitu.
Na lačno raději vynechejte:
Citrusy
Jejich vysoká kyselost může vést k pálení žáhy a zvyšuje se riziko vzniku žaludečních vředů a gastritidy.
Banány
Vysoká hladina hořčíku, kterou způsobí konzumace banánů na lačno, může vést k potížím se srdcem. V kombinaci s ořechy, borůvkami nebo medem ale nebude dělat žádné problémy.
Limonády a slazené nápoje
Vysoký obsah cukru po ránu zpomaluje metabolismus a vede k nadýmání.
Zelená zelenina a rajčata
Je bohatá na aminokyseliny, které způsobují pálení žáhy a plynatost, dráždí žaludek a způsobují bolesti břicha. Totéž platí i v případě rajčat.
Hrušky
Příliš vysoký obsah vlákniny v hruškách může po ránu způsobit bolesti břicha a dokonce poškození sliznic. Proto s nimi raději počkejte na odpoledne.
Obrázky: Pixabay