Co se stane s tělem po vysazení červeného masa? Nepříliš známé dopady, které by měl každý znát

Červené maso je kaloricky poměrně bohaté. Pokud ho odstraníte z vašeho každodenního jídelníčku, může se snadno stát, že zhubnete a ani nebudete vědět, jak se to stalo. Pokud totiž maso nahradíte například luštěninami, budete ve stejné porci přijímat přibližně o polovinu kalorií méně. Vzhledem ke stejnému objemu stravy ale budete stejně sytí a bude pro vás tedy snazší zhubnout. Obecně totiž platí (a potvrzuje to celá řada studií), že lidé na vegetariánské stravě hubnou více než lidé, kteří jedí maso. A vegani zhubnou snadněji než lidé, kteří stále jedí vejce a mléčné výrobky.

Nebude vás trápit překyselenost

Zdravé tělo potřebuje rovnováhu pH. Ale většina moderní stravy se dnes skládá z kyselinotvorných potravin – a k nim patří také červené maso. To produkuje v trávicím traktu mnoho kyselin, které tělo musí absorbovat a nějak se s nimi poprat. Vysoká kyselost v těle přitom vytváří ideální prostředí pro nemoci. K tomu přidejte stres a špatný spánek a najednou máte sníženou odolnost vůči nemocem s vysokou úmrtností, jako je rakovina a cukrovka.

Nárůst energie

Potřebujeme zdravé srdce, zdravý trávicí systém a zdravou mysl, aby tělo bylo schopné fungovat správně a být plné energie. Výměna červeného masa za zdravější potraviny, jako jsou fazole, rostlinné tuky, celozrnné výrobky, ovoce a zelenina, může mít za následek vyšší hladinu energie a celkově lepší pocit z vlastního těla.

Zlepší se vám pleť

Čistá kůže začíná uvnitř našeho těla. Pokud si budete dopřávat především ovoce a zeleninu, které jsou plné vitamínů jako A, C a E, o nichž je známo, že bojují s volnými radikály, pak vaše pleť konečně zazáří a zbaví se nedostatků a vad na kráse.

Snížíte riziko vážných onemocnění

Vyřazení červeného masa z jídelníčku by mohlo snížit riziko vzniku mnoha nemocí. Červené maso může obsahovat vysoké množství nasycených tuků, což souvisí se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění, obezity a cukrovky. Studie z roku 2018 zjistila, že konzumace červeného masa produkuje sloučeninu, která může zvyšovat riziko infarktu. Vědci se domnívají, že tato látka ovlivňuje metabolismus cholesterolu v těle, což vede ke zvýšenému rozvoji plaku na stěnách krevních cév a může zvýšit riziko srdečních onemocnění. Jedlíci hovězího masa mají také vyšší pravděpodobnost vzniku Alzheimerovy choroby.

Pomůžete životnímu prostředí

Chov zvířat pro jídlo vyžaduje obrovské množství půdy, krmiva, energie a vody. Až neuvěřitelných 51 procent globálních emisí skleníkových plynů je způsobeno živočišným zemědělstvím. V odvětví živočišné výroby se každoročně celosvětově vyprodukuje 59 milionů tun hovězího masa a 11 milionů tun masa z ovcí a koz. Chcete-li tento dopad na životní prostředí výrazně snížit, zvolte alternativní zdroje bílkovin.

Úvodní obrázek: Freepik, Zdroj: Thehealthy.com