Dřez je jednou z nejdůležitějších součástí kuchyňského vybavení. Může zkazit celkový vzhled i toho nejdražšího interiéru nebo naopak přidat šmrnc i tomu nejobyčejnějšímu. V dnešní době mezi dvě nejoblíbenější možnosti patře nerezová ocel a umělý kámen.
Tvar může být jakýkoliv – čtvercové nebo obdélníkové jako klasika nebo kulaté a oválné, které jsou vizuálně kompaktní a naprosto ideálně se čistí. Nemají totiž žádné rohy, kde by se hromadila špína. Co je ale nejdůležitější? Materiál!
Dřez z nerezové oceli
Kvalitní nerezová ocel obsahuje 18% chromu a 10% niklu. Takový materiál je odolný vůči korozi a dodává lesk. Kvalitu můžete vyzkoušet pomocí malého triku s magnetem – pokud nebude přitahován a sklouzne, jedná se o dobrou slitinu.
Výhody:
- Odolné vůči teplu
- Vhodné pro každý interiér
- Časem nevybledne a nekoroduje
- Cenově dostupný
- Nevyžaduje drahou péči
Nevýhody:
- Má tendence držet nepříjemný zápach a špínu
- Často neoriginální vzhled
- Může se poškrábat
- Při kontaktu s vodou nebo nádobím je velmi hlučné
Dřez z umělého kamene
V dnešní době si umělý kámen získává čím dál tím větší popularitu a používá se k výrobě mnoha dřezů. Takové dřezy se vyznačují estetickým vzhledem a odolností proti nárazu. Nejobvyklejší je umělý kámen ve formě žuly nebo mramoru.
Výhody:
- Nedrží nečistoty a pach
- Neponičí se a nepoškrábe
- Dobře absorbuje hluk
- Široká škála barev a mnoho zajímavých designových možností
- Bezpečný a hygienický
Nevýhody:
- Obtížná instalace
- Poměrně drahý, ale cena odpovídá kvalitě
- Zanechává na sobě zbytky horkých jídel
- Vyžaduje speciální péči
- Neměly by se používat drátěnky
Výběr samozřejmě vždy záleží na požadavcích hospodyňky a estetických podmínkách, ale tak jako tak je nejdůležitější dodržovat doporučení pro péči a údržbu, aby si povrch zachoval co nejdéle svůj původní vzhled.
Jaký druh se vám zdá praktičtější a co máte doma vy? Dejte nám vědět do komentářů a neváhejte článek sdílet mezi svými přáteli a rodinou.
Zdroj: takprosto.cc