Jicama, spoustou lidí nepoznaná zelenina, má překvapivě hodně pozitiv, až se divím, že ji skoro nikdo nezná. Pojďme si spolu projít, odkud byla jicama přivezena a co to vůbec je.
Co je to za zeleninu?
Jedná se o rostlinu, ze které se jí pouze její kořen. Ostatní části jsou nejedlé. Byla původně přivezena z Mexika a pěstuje se hlavně v tropických oblastech. Kořen je zploštělý a světle hnědý, ovšem uvnitř se skrývá lahodná bílá dužina chutí připomínající jablko, konzistencí nejvíce podobná hruška. Dá se jíst jak syrový, tak tepelně upravený.
Jaká jsou jeho pozitiva
Prvně je třeba říci, že kořen jicamy představuje skvělé osvěžení v létě, protože je velmi šťavnatý. Většinou se podává v salátech nebo skvěle doplňuje různé druhy mas. Je totiž velmi lehký, 100 gramů obsahuje pouhých 40 kalorií. I po uvaření zůstává křupavý. Skvělé je, že tělu poskytuje až ¼ vlákniny, kterou za den potřebuje, podporuje vstřebávání vápníku a tím pomáhá zdraví kostí. Pro člověka je prospěšným i svými probiotickými vlastnostmi, jež pozitivně působí na funkci střev. A je toho mnohem víc.
- Cukrovka – díky nízkému glykemickému indexu ho mohou lidi s cukrovkou klidně konzumovat
- Vitaminy a minerály – vysoké zastoupení vitaminu C, komplexu B a je bohatý na draslík, hořčík a vápník
- Antioxidant – obsahuje molekuly bránící poškození buněk toxiny
- Srdce – snižuje krevní tlak
A v neposlední řadě, pokud máte před nějakým testem a potřebujete psychicky povzbudit, jicama zlepšuje duševní funkce. Doporučuji vyzkoušet, protože jsem si jistá, že si vás získá lahodnou chutí a množstvím dobrých vlastností. Pokud nevíte, do čeho jicamu nejlépe zakomponovat, zkuste si na internetu najít nějaké recepty. Ale pokud si chcete chuť tohoto mexického kořene vyzkoušet nejprve samostatně, také je to možné.
Obrázky: Pixabay