Zelenina, ovoce, bobule, ořechy a olejnatá semena – jedny z nejzdravějších potraviny vůbec, u nichž bylo vědecky dokázáno, že jejich pravidelná a častá konzumace má pozitivní vliv na naše zdraví. Naštěstí se nejedná o nic nedostupného, v dnešní době jsou snadno k získání, přesto ale nejsou nedílnou součástí našich jídelníčků a jejich nedostatek ve stravě se může stát rizikovým faktorem rozvoje chronických onemocnění. Vezměme si například takové mandle! Jak se ukázalo, i pouhá hrstka dokáže našemu zdraví poskytnout velkou dávku výhod.
Jsou bohaté na antioxidanty
Antioxidační sloučeniny, které jsou obsaženy v mandlové slupce, poskytují ochranu před oxidačním stresem, poškozením buněk a záněty, jež jsou semeništěm civilizačních chorob.
Jsou bohaté na živiny
Obsahují spoustu rostlinných bílkovin, vlákniny, vitamínů (E, B1, B2, B3, B9) a minerálů (vápník, hořčík, zinek, železo, mangan, měď, fosfor, draslík).
Pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi
Není žádným tajemstvím, že správné množství vlákniny pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi. Navíc, vyšší příjem bílkovin a tuků má stejný účinek, a mandle jsou jich plné.
Jak je konzumovat?
Večer, než půjdete spát, namočte hrst mandlí do vody a následující den opláchněte a snězte. Jakmile budou mandle ponořené ve vodě po dobu asi 8 – 12 hodin, můžete zvýšit jejich blahodárný účinek neutralizací fytátu, jenž se váže na absorpci minerálů.
Pokud se vám článek líbil, nezapomeňte jej sdílet mezi svými přáteli a rodinou.