Myslete na prevenci. Přírodní ředidla krve zabraňující tvorbě sraženin

Tromby čili krevní sraženiny ohrožují váš život. Statistiky říkají, že se problém s krevními sraženinami meziročně týkají tisíců lidí a čísla stále narůstají. Jejich nebezpečí tkví zejména v postižení zásadních krevních řečišť, které mají na starosti zásobování kyslíkem a živinami zásadní tělesné systémy, jako jsou plíce, srdce a mozek, ale i další orgány a tělní periferie. Jakmile dojde k částečnému či úplnému ucpání průtoku, postižené tkáně začnou za krátkou dobu bez kyslíku odumírat. A to je pro celý organismus fatální. Jak těmto černým důsledkům zabránit a zachránit si život?

Nejlepší léčba je prevence

Žilní trombóza, ostatně jako celá řada dalších takzvaně civilizačních nemocí, je způsobená v převážné většině případů nezdravým životním stylem. Existují sice pacienti, kteří mají zvýšenou srážlivost krve v rodinné anamnéze a tudíž jsou tyto potíže v jejich případě geneticky podmíněné, nicméně je to stále životní styl, který určuje, zda u nich krevní sraženiny budou či nebudou vznikat.

Základním rizikovým faktorem je sedavý životní styl a nedostatek fyzické aktivity. To způsobuje zpomalení toku krve a vyšší šanci na její srážení při průchodu cévami. K tomu ještě připočtěme fakt, že lidé se sedavým životním stylem mívají častěji potíže s obezitou, vysokou hladinou cholesterolu, případně ještě navíc cukrovkou, což jsou všechno další faktory, které riziko trombózy zvyšují. Pakliže je k tomu navíc člověk ještě kuřák, je dílo zkázy prakticky dokonáno.

Nejlepší způsob, jak se před trombotickými potížemi ochránit, je tedy zapracovat na svém životním stylu, vyvarovat se průmyslově zpracovaným potravinám, dbát na zdravou stravu a pravidelně se hýbat a můžete být bez starostí.

Antikoagulační dieta podporuje léčbu sraženin

V případě, že už se u vás žilní trombóza projevila, je zapotřebí nejenom užívat lékařem předepsané léky, ale dbát také na zvláštní jídelníček. Některé potraviny totiž interagují s léky proti srážlivosti a váš stav mohou zbytečně zhoršovat. Nejsou to ale jen nezdravé potraviny, o kterých se tak často hovoří.

Mezi nevhodné patří i některé druhy ovoce a zeleniny, jako je například:

  • Brokolice a květák, listová zelenina, zejména pak kysané zelí
  • Olivový olej
  • Petrželová nať, kopr, řeřicha
  • Mango, kiwi, ostružiny, maliny či sušené švestky

Vhodné je naopak konzumovat:

  • Kořenová zelenina
  • Kurkuma
  • V omezeném množství alkohol (0,5 l piva, 2 dcl vína nebo 0,05 l destilátu)
  • Slunečnicový či řepkový olej
  • Vajíčka

Obrázky: Pixabay