Nedostatek konkrétního vitamínu je spojován s těžkým průběhem koronaviru

Roušky, ruce, rozestupy. Tak zní svatá trojice boje proti pandemie koronaviru. Věděli jste ale, že i svými stravovacími návyky můžete ovlivnit průběh nemoci COVID-19, pakliže už se jím nakazíte? Studie ukázala, že osoby, které zemřely na těžký průběh koronavirového onemocnění měly velmi nízkou hladinu vitaminu K ve své krvi. Pakliže chcete prospět svému zdraví během této těžké doby, vsaďte na veškeré zelené potraviny, které vitaminu K obsahují nejvíce.

Při nízké hladině vitaminu K infikovaní pacienti zemřeli

Nedávno byl publikován dánský lékařský výzkum, ve kterém vědci porovnávali hladiny vitaminu K u 138 pacientů léčených na nemoc COVID-19, kterou vyvolává nový čínský koronavirus typu SARS-CoV-2. Výsledky této studie byly velice zajímavé. Ukázalo se, že osoby s COVID-19 měly ve srovnání s kontrolní skupinou zdravých lidí v průměru pouze poloviční hladinu vitaminu K. Kromě toho 43 z těchto účastníků výzkumu na nemoc zemřelo. Jejich hladina této v tucích rozpustné látky byla ještě mnohem nižší než zmíněný průměr.

Vědci se touto studií snažili ověřit svou teorii ohledně role vitaminů v boji proti koronavirové pandemii, kterou dali dohromady na základě několika předchozích studií. A skutečně se ukázalo, že vitamin K, který mimo jiné zodpovídá za správnou srážlivost krve, pomáhá tělu udržovat zdravé krevní cévy a aktivuje enzymy chránící plicní tkáň.

Pomáhá při průběhu, ale ne v prevenci

Autoři studie vzhledem k jejím výsledkům doporučují konzumovat ve zvýšené míře potraviny bohaté na vitamin K. Nicméně jedním dechem podotýkají, že hraje důležitou roli při průběhu nemoci u již infikovaných pacientů, ale nefunguje jako prevence proti infekci. Samotný obsah vitaminů v těle tedy nemá moc zabránit nákaze. Pomáhá „jen“ ulehčit její průběh. Ohledně délky doby zotavení se z nemoci se však vitamin ukázal jako zásadní.

Namísto užívání potravinových doplňků výzkumníci doporučují spíše zvýšit příjem potravin bohatých na vitamin K, jako je zelená listová zelenina (hlávkový salát, zelí, špenát), růžičková kapusta, brokolice, ale také zelený čaj, olivový a řepkový olej či bylinky, jako je pažitka, koriandr máta nebo petržel.

Obrázky: Freepik