Nedostatek slunečního svitu je podle vědců spojena s vyšším výskytem zákeřné rakoviny. Kdo je nejvíce ohrožen?

Rakovina tlustého střeva je podle mezinárodní vědecké studie jednou z nejčastějších a nejnebezpečnějších typů rakoviny. Nedostatečné vystavení slunečnímu UVB záření je podle ní pravděpodobně spojeno se zvýšeným rizikem rakoviny tlustého střeva, zejména u lidí starších 45 let.

Vědecká studie

Vědci pod vedením Timothy McKaye z Kalifornské univerzity v San Diegu prošli údaje ze 186 zemí po celém světě a korelovali hladiny UVB záření v každé zemi s počtem případů kolorektálního karcinomu. Bylo přitom zjištěno, že nižší expozice UVB záření je významně spojena s více diagnostikovanými osobami této rakoviny u všech věkových skupin. Riziko je ovšem vyšší u osob starších 45 let.

Proč k tomu dochází?

Vědci v současnosti odhadují, že nižší hladina UVB záření snižuje hladinu vitamínu D, jehož nedostatek v těle byl již v minulosti spojen se zvýšeným rizikem rakoviny tlustého střeva. Budoucí studie budou nyní zkoumat, zda užívání doplňku stravy vitamínu D může pomoci k nápravě a může tak působit jako prevence tohoto i jiných typů rakoviny. Země s nízkou expozicí UVB jsou hlavně severní země (Norsko, Dánsko, Kanada), zatímco země s vysokým množstvím jsou pochopitelně teplejší (Súdán, Nigérie, Indie atd.).

Hlavní příznaky

Mezi základní příznaky rakoviny tlustého střeva patří krev ve stolici, která se objevuje bez zjevného důvodu nebo je spojena se změnami vašich životních návyků. Ale i samotná změna střevních návyků může být signálem této rakoviny. Objevit se také může přetrvávající bolest v podbřišku, nadýmání, nepohodlí nebo pocit neúplného vyprázdnění. Může to být způsobeno jídlem a souviset se ztrátou chuti k jídlu nebo výrazným úbytkem hmotnosti.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: News-medical.net, Cancer.net