Pět důvodů, proč není hřích si pšouknout a je naopak zdravotně přínosný

Dělají to všichni, ale vždy je prdění doprovázené studem. Zcela zbytečně, protože uvolňování střevních plynů je důležité pro zdraví vnitřních orgánů. Představte si totiž, že by plyny zůstaly uvězněné v břiše a skrze plíce by pronikly do úst a tudy ven. Není lepší si někdy prdnout?

Zmírnění nadýmání a bolestí břicha

K uvolňování plynů dochází po konzumaci většiny potravin, dokonce po zdravých pochutinách, jako jsou fazole nebo čočka, se plynů hromadí ještě více. V takových případech je nutné nechat tělu volný průběh a plyny pravidelně uvolňovat, protože se vytvořily při trávení potravy v tlustém střevě. Pro uvolnění břicha lze také plynům pomoci polohou vleže na zádech, kdy se přitahuje střídavě jedno a druhé koleno.

Zápach odhaluje onemocnění nebo nezdravý jídelníček

Většina uvolněných plynů nezasmrádá, zápach naznačuje onemocnění, možná intoleranci na laktózu nebo jiné poruchy trávení. Silný zápach může být způsoben také infekcí střev nebo nezdravým jídelníčkem s přemírou cukrů a tuků.

Sirovodík není škodlivý

Vdechnutí prdu může být nepříjemné, ale podle vědců malé množství sirovodíku chrání buňky před jejich možným poškozením.

Posílení střevních mikrobů

Čím více prdů, tím lepší pro střevní mikroflóru? Přesně tak, střevní mikrobi jsou základem pro obranyschopnost organismu, hrají roli nejen při ochraně těla před infekcemi, ale také regulují váhový přírůstek. A jak posílit střevní mikroflóru? Právě potravinami, které způsobují vznik většího množství plynů, protože tím se mikrobi udržují při životě a mohou tak čerpat živiny pro své aktivity ve střevech.

Nedostatek plynů vyváží zdravé sacharidy

Základem zdravého jídelníčku je vyvážený poměr tuků, bílkovin a sacharidů, kterými se rozumí zdravé cukry z luštěnin, ovoce a zeleniny. Rozhodně není řeč o cukrovinkách nebo zákuscích. Při nedostatku zdravých sacharidů dochází k absenci plynů, které vyživují střevní mikroby, proto je dobré jídelníček obohatit o potraviny, jako jsou:

  • Fazole, čočka a jiné luštěniny
  • Celozrnné výrobky
  • Zelenina, především cibule, česnek, zelí nebo růžičková kapusta

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Womenshealthmag.com