Potraviny, které byste měli jíst každý den pro ochranu tepen a prevenci srdečních chorob

Kardiovaskulární onemocnění jsou hlavní příčinou úmrtí po celém světě. Jedním ze zásadních faktorů, proč k potížím se srdcem vůbec dochází, jsou ucpané tepny. Je tedy důležité sledovat svůj životní styl, popřípadě jej změnit, aby se významně snížila rizika. Není potřeba nic radikálního, někdy stačí začlenit několik vhodných potravin do svého jídelníčku, abyste posílili své tepny a zabránili jejich ucpání.

Srdeční choroby – příčiny a příznaky

Znalosti o příčinách a způsobech, jak se chránit před infarktem, angínou pectoris a mozkovou mrtvicí, jsou nanejvýš důležité.

Mezi běžné příčiny srdečních onemocnění patří:

  • Kouření
  • Stres
  • Sedavý životní styl
  • Vysoký příjem soli
  • Konzumace nezdravých potravin

To vše může způsobit poškození oběhového systému a zablokovat krevní cévy.

Mezi hlavní příznaky ucpaných tepen a srdečních chorob patří:

  • Bolest na hrudi
  • Bolest krku
  • Bolest čelistí
  • Dušnost
  • Necitlivost nohou a paží

Plak v tepnách

Nahromadění plaku je hlavní příčinou aterosklerózy, která je důsledkem poškození oběhového systému v důsledku špatné výživy, kouření a stresu. Při špatném stavu tepen se v postižené oblasti nachází plak složený z minerálů, tuků a cholesterolu. Všimněte si, že tvorba plaku je příznak sedavého životního stylu a špatné stravy, nikoli srdečních onemocnění.

Potraviny pro posílení tepen

Jednou z nejlepších věcí, jak předcházet ateroskleróze a srdečním chorobám, je změna ve stravě. Rozhodněte se začlenit tyto potraviny do svého každodenního jídelníčku, ne jako dočasnou změnu, ale jako trvalý zvyk.

  • Čerstvé ovoce
  • Černé fazole
  • Špenát
  • Lněná mouka
  • Avokádo
  • Slunečnicová semínka
  • Zelený čaj
  • Čočka
  • Chilli
  • Česnek

Obrázky: Freepik, Zdroj: Healthline.com