Potraviny s negativní kalorickou hodnotou, jejichž trávením tělo vydá více kalorií než získá

O negativních kaloriích už jste možná slyšeli. Jedná se o potraviny, při jejichž trávení tělo vydá více kalorií, než z nich získá, a tedy už jen zpracováním těchto potravin spotřebováváte energii a hubnete. Zní to až příliš dobře? Přinášíme vám seznam potravin, které obsahují méně než 50 kalorií na 100 gramů váhy a řadí se tak právě do skupiny jídel s negativní kalorickou hodnotou.

Existují vůbec negativní kalorie?

Nerovnice kalorických hodnot mezi obsaženými kaloriemi a těmi spotřebovanými vede ke zrychlení metabolismu a efektivnějšímu spalování. I když vědci tento koncept přímo nevylučují, jsou vůči němu maximálně skeptičtí. Na zpracování a využití živin přijatých ve stravě spotřebuje tělo kolem deseti procent energie. Faktem je, že v případě potravin bohatých na vlákninu a bílkoviny má organismus poněkud více práce, což je činí vhodnými pro redukční jídelníček.

Není to ale proto, že by tělo spotřebovalo kalorií více, než z nich získá, ale proto, že tyto potraviny vás na delší dobu zasytí a snižují tak pocit hladu. Jejich zpracováním sice metabolismus vydává více energie, nicméně ne tolik, aby bylo možné hovořit přímo o negativní kalorické hodnotě. Nicméně trávení těchto druhů potravin spotřebuje až o sto procent energie více.

Spousta vlákniny a bílkovin

Které potraviny se tedy řadí na seznam těch zázračných, které nastartují náš metabolismus? Jsou to ty, které obsahují co nejmenší množství jednoduchých cukrů a naopak vysoké množství těch složitých, které tělo musí dlouho trávit.

Jedná se o tyto potraviny:

  • Řapíkatý celer
  • Brokolice
  • Květák
  • Červená řepa
  • Růžičková kapusta
  • Zelí
  • Chřest
  • Okurka
  • Ředkvičky
  • Cibule
  • Rajčata
  • Houby
  • Citrusové plody
  • Mrkev
  • Listový salát
  • Borůvky
  • Maliny

A také zdroje bílkovin, jako například:

  • Losos
  • Kuřecí prsíčka
  • Slepičí vejce
  • Jogurty
  • Vepřová svíčková

Obrázky: Freepik