Velký průzkum zjistil, že nejméně 65% testovaného ovoce a zeleniny obsahovalo zbytky pesticidů. Jeden kus ze 40 dokonce překračoval povolené limity. V některých vzorcích bylo nalezeno až 12 různých druhů pesticidů. Tento dlouhý seznam zahrnuje také glyfosát, širokospektrální herbicid, který je stále zkoumán pro své karcinogenní vlastnosti a je horkým tématem každé debaty na tyto problémy. Jak moc jsou pro nás pesticidy na ovoci a zelenině nebezpečné a jak se jich můžeme efektivně zbavit?
Jaká jsou rizika?
Zpráva dospěla k závěru, že šance evropských občanů na vysokou hladinu pesticidů s nepříznivými účinky na jejich zdraví jsou relativně malé. Nevylučují však naše obecné vystavení vůči nim. Nejlepším řešením je samozřejmě nakupovat ekologické produkty, ale všichni známe jejich vysoké náklady. I když se někdy plácneme přes kapsu, nemůžeme si je dovolit vždy. Vědci a odborníci na výživu navrhují snadný způsob, jak účinně odstranit zbytky pesticidů z nakoupeného ovoce a zeleniny před jejich konzumací. Hlavní složkou je bílý ocet.
Efektivní způsob pro odstranění pesticidů
Bílý ocet dokáže eliminovat většinu zbytků pesticidů. Kromě toho se jedná o ekonomický způsob, jak pořídit ovoce a zeleninu za rozumnou cenu a zároveň chránit své zdraví. Postupujte podle níže uvedeného jednoduchého postupu:
- Naplňte kuchyňský dřez nebo lavor vodou a na 3 díly vody přidejte 1 díl bílého octa
- Po rychlém opláchnutí ovoce a zeleniny pod tekoucí vodou je vložte do octového roztoku
- Rukama co nejvíce vetřete do potravin
- Nechte ponořené asi 10 – 15 minut v roztoku a poté opláchněte čistou vodou
Nikdy nejezte nakoupené ovoce a zeleninu, aniž byste je pečlivě očistili. Tuto metodu nepoužívejte na potraviny s porézním povrchem, aby se ocet nedostal dovnitř a nezměnil nebo nezkazil jejich chuť. Případně můžete bílý ocet nahradit citrónovou šťávou.
Obrázky: Freepik, Zdroj: Enallaktikidrasi.com