Komu se nestalo, že by se při přípravě jídla trochu pozapomněl a nechal hrnec s večeří na sporáku o něco déle, než by měl. Spálené jídlo může být katastrofa, ale při představě drhnutí připáleného hrnce na nás jdou doslova mrákoty. Přitom se nemusí jednat až o takovou námahu, jak se zprvu může zdát. Ukážeme vám jednoduchý trik, jak z připáleného hrnce udělat opět zářivý kus nádobí.
Jak vyčistit připálený hrnec
Než se pustíte do čištění, zkontrolujte, z jakého materiálu je nádobí vyrobeno. Níže uvedená metoda dobře funguje na nerezovou ocel i na smaltovanou litinu. Ovšem hliníku se raději vyhněte.
Připravte si bílý ocet, špachtli, mycí houbičku s drsnou stranou a jedlou sodu. Nejdříve nalijte vodu na postižené dno nádoby a nechte několik minut vařit na sporáku. Vypněte a použijte špachtli, abyste se zbavili zbytků připečeného jídla. Pokud řešení vodou příliš dobře nefunguje, vyzkoušejte ocet stejným způsobem. Nyní přejděte k drhnutí. Předchozí kroky by měli hrnec zbavit většiny jídla, ale stále můžete na dně vidět hnědé skvrny. Vytvořte si pastu z vody a jedlé sody a použijte k odstranění nečistot.
Obrázky: Freepik