Čerstvý chléb nezůstane měkký a chutný dlouho, proto hledáme různé způsoby, jak jej skladovat, abychom jeho čerstvost co nejvíce prodloužili. Jenže často všechny pokusy selžou a chutné pečivo se nevyhnutelně mění na plesnivé, okoralé a staré. Někteří se rozhodnout jeho část zamrazit a použít později, jiní ukládají chléb do lednice. Jsou však tyto možnosti uchovávání vhodné?
Pečivo naporcujte a zamrazte
Nic nefunguje tak dobře jako zmrazení pečiva. Chléb se může zkazit velmi rychle. V důsledku dehydratace nebo nedostatku vlhkosti se stává zatuchlým, naopak při vystavení přílišné vlhkosti zase začíná plesnivět.
Místo toho, abyste zmrazili celý bochník najednou, je nejlepší ho předem nakrájet. Díky tomu se vám s ním bude následně lépe pracovat a menší kusy rychleji povolí, navíc si můžete nechat rozmrazit jen pár plátků a zbytek nechat v mrazáku na později. A pokud nechcete procházet procesem rozmrazování, můžete chléb vložit do lednice.
Uchovávání pečiva v lednici
Možná se vám někteří lidé vysmáli, když jste jim řekli, že skladujete chléb v lednici, ale nenechte se rozhodit. Děláte dobře. Je pravda, že bude trochu tužší kvůli nedostatku vlhkosti, nebude tedy tak vláčný, ale to nemá nic společného s jeho trvanlivostí. Díky sladování v lednici vám vydrží mnohem déle čerstvý. Jakmile na něj dostanete chuť, můžete jej vyndat o chvíli dřív nebo zahřát, aby lépe chutnal.
Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Chatelaine.com