Souvislost mezi vegetariánstvím a vysokou inteligencí

Kolikrát za svůj život musí vegetariáni odpovídat na otázku: „Ty opravdu nejíš maso? A proč se tolik trápíš? Není normální nejíst maso, víš to?“ Pokud patříte do skupiny lidí, kteří se rozhodli nejíst maso, nyní můžete takové otázky směle ignorovat a držet se i nadále svých stravovacích zásad. Nedávný výzkum totiž ukázal, že lidé s vyšší inteligencí mají sklon k vegetariánství. Po provedení několika testů u lidí různého věku vědci zjistili, že vegetariáni jsou chytřejší než masožravci.

Souvislost mezi vegetariánstvím a vysokou inteligencí

Vědecká teorie evolučního psychologa Satoshi Kanazawy potvrzuje souvislost mezi vegetariánstvím a vysokou inteligencí. Tvrdí, že své stravovací návyky totiž mohou změnit pouze lidé s velmi vyvinutou empatií. Pro chytré jedince je snazší vypořádat se se situacemi, které v původním prostředí neexistovaly. Naši předkové se neustále potýkali s nedostatkem jídla a my naopak čelíme jeho hojnosti. Inteligentní lidé pravděpodobně přijímají moudřejší stravovací rozhodnutí a přemýšlejí o svých vlastních zdravotních problémech a dobrých životních podmínkách zvířat.

Dostatek bílkovin bez konzumace masa

Dalším důležitým faktem o vegetariánství, který spousta lidí neví, je, že vegetariáni mohou získat dostatek bílkovin i bez konzumace masa. Tudíž absence masa není pro tělo tak škodlivá, jak si někteří masožravci myslí. Dostatek bílkovin získáte ze zeleniny, celozrnných výrobků, čočky, fazolí, ořechů, semínek, ovoce a sójových produktů. Správně vyvážený vegetariánský jídelníček obsahuje dvakrát tolik bílkovin, než kolik potřebujeme.

Ovoce a zelenina mohou zvýšit sílu mozku

Nedávno zveřejněná studie dokonce uvádí, že vegetariánská strava bohatá na ovoce a zeleninu může zvýšit sílu mozku. Zároveň je větší pravděpodobnost, že konzumenti masa budou mít nadváhu, kardiovaskulární onemocnění, cukrovku, rakovinu a další vážné zdravotní problémy.

Obrázky: Freepik, Zdroj: Emedicinehealth.com