Přemýšleli jste někdy nad tím, zdali má teplota jídla vliv na vaši tělesnou hmotnost? Tým chytrých hlav nelenil a provedl výzkum v rámci toho, zdali je rozdíl mezi horkým a studeným jídlem v otázkách přibírání na váze. A zde je výsledek.
Teplé jídlo je vždy lepší volbou
Dát přednost teplému sendviči před studeným je vždy pro vaši váhu a obvod pasu lepší varianta. Výzkum z Rutgers University naznačuje, že lidé, kteří konzumují studené jídlo nebo pití, považují pokrm za méně uspokojivý, a proto jej doplňují dalším jídlem, jako jsou například sušenky nebo hranolky, které doprovodí a uspokojí jejich chuť k jídlu.
Po studeném se musíte “docpat”
Studie se proto zaměřila na to, jak lidské smysly ovlivňují rozhodovací proces týkající se konzumace potravin, a zjistila, že u lidí, kteří si kupují studené jídlo k obědu nebo večeři, je dvakrát větší pravděpodobnost, že si koupí jiné, další potraviny. Různé publikace ukazují, že teplota podávaných potravin a nápojů ovlivňuje intenzitu a vnímání chuti a aroma. Obecně platí – jak teplota jídla stoupá, tuky se roztaví, což zvyšuje uvolňování aroma a chuti. Smyslové vlastnosti jsou tedy intenzivnější pro teplá jídla než pro studená. Pokud patříte mezi jedince, kteří se snaží hlídat si svou váhu, dávejte vždy přednost teplým pokrmům před studenými.
Obrázky: Freepik, Zdroj: Everydayhealth.com