Ucpaný nos, vysoká teplota, bolesti kloubů, svalů a hlavy ‒ všechny tyto příznaky svědčí pro to, že právě proděláváte chřipku. Poznáváte se v tom? Chřipka patří mezi virová onemocnění a velkou část populace trápí pravidelně, některé nešťastníky i několikrát do roka. Na rozdíl od bakteriálních infekcí, se kterými lze účinně bojovat antibiotiky, nám u chřipky většinou nezbývá nic jiného, než ji prostě přetrpět prostřednictvím samoléčby. I samoléčbu lze ovšem zefektivnit natolik, že chřipku raz dva.
Připravte si léčivý sirup
Jako velmi účinný domácí lék lze použít sirup, který si vyrobíte ze surovin vaší kuchyně. Tento chutný sirup se používá již po staletí při léčbě dýchacích potíží a chřipky. Nemá totiž žádné vedlejší účinky a navíc i báječně chutná. Na výrobu sirupu budete potřebovat tyto ingredience:
- Čerstvý zázvor
- Domácí med
- Citron
Léčivé vlastnosti ingrediencí
Všechny výše zmíněné potraviny mají skvělé účinky na zdraví samy o sobě. Kořen zázvoru tvoří základ mnoha receptů v alternativní medicíně, protože ulevuje od bolesti a léčí zánět. Uplatňuje se také při léčbě plicních onemocnění. Díky vysokému obsahu draslíku, niacinu a vitaminu C výrazně posiluje obranyschopnost organismu.
Med v receptu vystupuje jako superpotravina. Superpotraviny obsahují neuvěřitelné množství živin a léčivých látek. Med je doslova nabitý vitaminy, stopovými prvky a antioxidanty. Při výrobě sirupu funguje i jako zahušťovadlo. Léčí bolesti v krku a pomáhá tělu produkovat hlen. Skrze tento vyloučený hlen se tak tělo zbavuje škodlivin. V neposlední řadě působí jako silné přírodní antibiotikum.
Největší přednost citronu spočívá v tom, že obsahuje ohromné množství vitaminu C. „Céčko“ patří mezi velmi nejdůležitější vitaminy v naší stravě. Organismus doslova vybudí a neuvěřitelně podpoří po stránce rozvoje imunitního systému. Díky svým antibakteriálním a protizánětlivým účinkům pomáhá odstraňovat překážky z hlenu v dýchacích cestách.
Jak směs připravit a používat
Dva citrony nakrájené na plátky zasypte jedním nastrouhaným kořenem zázvoru. Zalijte 500 gramy medu a směs uložte do do chladu. Až se všechny suroviny dobře promísí, můžete sirup užívat. Dospělí si mohou dopřát dvě polévkové lžíce denně, dětem postačí dvě čajové. V dobře uzavřené nádobě můžete sirup skladovat v lednici i několik měsíců.
Obrázky: Freepik