Ulevte si změnou jídelníčku. Potraviny, které nejsou vhodné konzumovat při bolestech kloubů

Kolena, záda, ramena, zápěstí nebo kotník. Bolesti kloubů mají různou podobu, někdy jsou způsobené akutním zánětem, v jiných případech jde o chronické projevy. Bolesti a ztuhlost kloubů doprovází dnu, artritidu, dochází k nim po úraze nebo při jiném poranění. Ve všech případech je možné zmírnit bolesti kloubů úpravou jídelníčku. Čemu je dobré se při poškození kloubů vyhnout a co vyřadit z jídelníčku?

Cukry

Čokoláda, sladké tyčinky, dortíky nebo koblihy, vypadají výtečně a krásně voní, že jim nejde odolat. Jen v případě, že netrpíte bolestmi kloubů, protože zpracované cukry jsou spouštěči zánětlivých procesů v těle. Vyhýbat byste se proto měli také ostatním cukrovinkám, limonádám nebo zpracovaným cereáliím. Nadto se po těchto výrobcích tloustne, a to způsobuje ještě větší tlak na klouby.

Glutamát sodný

Oblíbené zvýrazňovače chuti vyvolávají záněty a zhoršují bolesti kloubů, nadto jsou přítomny nejen v sójové omáčce a asijských potravinách, ale také v dalších průmyslově zpracovaných výrobcích, jídlech rychlého občerstvení, polévkách v pytlíku nebo dresincích.

Alkohol

Také nadměrná konzumace alkoholu způsobuje zhoršení bolestí kloubů z důvodu kyseliny močové nebo lepku, který se nachází v pivu a má vliv na stav kloubů.

Rafinované sacharidy

Rafinované sacharidy umocňují záněty kloubů, k tomu podporují růst škodlivých střevních bakterií. Nemocní by se měli vyhýbat výrobkům z bílé mouky, jako jsou chleby a krekry, bílá rýže, brambory a mnoho dalších obilovin.

Červené a průmyslově zpracované maso

Zpracované masné výrobky obsahují dusičnany, které zhoršují bolesti a záněty v těle. Pacienti by měli omezit také konzumaci červeného masa.

Mléčné výrobky

Pozor je nutné dát i na mléčné výrobky, mnozí dospělí mívají potíže s trávením mléka a strava založená z větší části na mléce může způsobovat zánětlivé reakce.

Sůl

Průmyslově zpracované potraviny neobsahují jen nadměrné množství tuků a rafinovaných cukrů, ale také soli a dalších konzervačních látek, které jsou obsaženy pro zvýraznění chuti a prodloužení trvanlivosti. Vysoký obsah soli a dalších chemikálií způsobují zadržování vody v těle, při bolestech kloubů je tak vhodné sůl omezit a běžnou kuchyňskou nahradit růžovou himalájskou nebo mořskou solí.

Kukuřičný olej

Při bolestech kloubů a zánětech je vhodné se vyvarovat olejů s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin, které podle vědců vedou k zhoršení zánětů v těle. Lidé s potížemi kloubů by neměli v kuchyni pro přípravu jídel používat kukuřičný olej, sóju, arašídy a salátové dresinky. Naopak konzumovat by měli olivový olej, ořechy, dýňová nebo lněná semínka.

Obrázky: Freepik, Zdroj: Arthritis.org, Healthyfoodhouse.com