Ušktnutí hadem se Vám ve vzácných případech může stát i v Čechách, ale spíše se jedná o exotičtější destinace. Může se však také stát, že někomu had uteče ze zajetí, jako se tomu děje v současné době (říjen 2018) v Praze, kde utelka smrtelně jedovatá mamba zelená. Připravili jsme si pro vás stručný manuál, co dělat a co rozhodně nedělat v případě ušktnutí hadem.
Co dělat:
Okamžitě volejte 155/112
Když se do těla dostane jed, lékaři postupují jako při otravě jídlem. Čím déle necháte jed v těle, tím více škody může napáchat.
Uštknutí se stává smrtící obvykle způsobením šoku, což je život ohrožující stav vyvolaný náhlým poklesem průtoku krve. Vzhledem k tomu, že může trvat několik hodin, odhaduje se, že asi 10-15% uštknutí se stává smrtelným, pokud nedojde k okamžité lékařské pomoci.
Pokuste se zapamatovat tvar a barvu hada
To jak zvíře vypadá může pomoci s výběrem správného protijedu. Ale rozhodně se hada nesnažte pro identifikaci chytit, mohli byste se tím ještě více ohrozit.
Co nejméně se hýbejte
Pokud jste sami, je hlavní prioritou dostat se do bezpečí. Najděte místo, odkud můžete volat o pomoc. Pokud jste s někým dalším, tak se nechte, pokud je to možné, odnést. Tím, že minimaluzujete pohyb na minimum, minimalizujete pohyb jedu v těle.
Nechte někoho odvést vás do nemocnice
I kdyby jste se necítili špatně, tento stav se může v mžiku zhoršit a upadnout do šoku, tím byste při řízení mohli ohrozit i další lidi.
Sundejte si všechny šperky
Kvůli případnému opuchnutí těla si sundej všechny řetízky, náramky i prstýnky.
CO NEdělat:
Nepoužívejte na ránu led
Příravou ledového balíčku ztracíte drahocenný čas, ochlazování rány může také vést k omrzlinám. Ušktnutí v kombinaci s ledem může mít za následek amputaci.
Nepokoušejte se jed vysát
Jed jde hlouběji do vrstvy mezi kůží a svalstvem a rozkládá se ihned (během jedné minuty od ušknutí). Proto je nemožné jed odsávat, navíc to může způsobit velké bolesti
Všechny uvedené informace jsou pouze doporučeními, nejdůležitější je co nejrychleji zavolat odbornou lékařskou pomoc!
zdroj: goodhousekeeping.com