Dieta – pět písmen, které nabízejí nekonečný počet možností napříč historií. Každý den se dočítáme, že ta jedla to, aby zhubla, ta nejedla vůbec, té pomáhá zase něco jiného. Dieta 5:2 nesouvisí s žádnými zdravotními riziky a navíc se nejedná o dietu v tradičním slova smyslu. Ovšem pomůže vám zbavit se kil navíc a také snížit riziko mnoha nemocí.
Jak funguje?
Dieta 5:2 v podstatě znamená přerušované hladovění, ale nemějte obavy, že byste byli zcela bez jídla. Čísla v názvu představují dny, kdy 5 dní v týdnu jíte normální množství jídla a následující 2 dny snížíte denní počet kalorií na 500 kalorií u žen a na 600 u mužů. Tímto způsobem není tělo ve stresu. V hladových dnech spaluje vše, co sníte v předchozích 5 dnech. Nic se nezastavuje, energii máte stále nashromážděnou ze dnů, kdy jíte normálně a metabolismus se zrychluje, což znamená, že velmi snadno ztrácíte hmotnost.
Normálním dnům věnujte velkou pozornost, abyste se zbytečně nepřejídali. Měli byste vynechat pečivo, fast foody a potraviny s vysokým obsahem cukru. Vždy je lepší dát přednost výrobkům s nulovým obsahem kalorií a s nízkým obsahem tuku. V opačném případě se nedostaví žádné výsledky. Dávejte si také pozor, abyste opravdu nehladověli. Jezte tolik, kolik chcete, ale vždy dávejte přednost zdravému jídlu.
Výhody diety 5:2
- Neexistuje žádný přísný jídelníček. Vy si volíte, co chcete jíst. Nejdůležitější ovšem je, že během dvou dnů půstu budete jíst omezené množství kalorií.
- Nemusíte celou dobu hladovět a vzdát se všeho.
- S touto dietou existuje menší riziko vzniku psychického stresu v důsledku omezení jídla.
- Přerušované hladovění má pozitivní vliv na zdraví. Výsledkem je snížení hladiny cukru v krvi a krevního tlaku. Váš cholesterol bude v rovnováze, sníží se riziko Alzheimerovy choroby, rakoviny, cukrovky a srdečních onemocnění.
- Zlepší se také funkce a soustředěnost mozku.
- A samozřejmě v neposlední řadě se zbavíte přebytečných kil.
Jak dodržovat dietu 5:2
Pokud si naplánujete dopředu, co jíst a kdy jíst, budete se cítit více sebejistě. Příprava vám zajistí, že vás při práci, schůzce s přáteli a dalších společenských aktivitách nic nezaskočí. Jídlo si rozdělte na 2 – 3 porce během postního dne. Mezi prvním a posledním jídlem za den by mělo uběhnout alespoň 12 hodin.
Je velmi důležité, abyste z jídelníčku neodstranili celé skupiny potravin. Nezapomínejte, že vaše tělo potřebuje minerály, bílkoviny, sacharidy i tuky. Pokrmy by měly být vyvážené. Během dní půstu jsou vhodné potraviny jako maso a ryby s nízkým obsahem tuku, vejce, ovoce s nízkým obsahem cukru, tvaroh, jogurt, salát, vařené a dušené maso, obiloviny a zelenina. Pijte hodně vody, pomůže vám vyhnout se dehydrataci, únavě a bolestem hlavy. Vhodný je i bylinkový čaj. Chcete-li dosáhnout lepších a rychlejších výsledků, zapojte cvičení, ale nepřepínejte se ve dnech půstu.
Pokud budete dietu 5:2 držet již několik týdnů a nezaznamenáte na sobě žádné změny, zkuste si počet dní upravit. Můžete si nastavit 4 dny normální stravy a 3 dny půstu. A zase naopak, pokud ztratíte dostatečné množství váhy, můžete přejít na 6:1 a zvolit si tak pouze 1 den půstu. Stejně tak není pevně dané, abyste v dny půstu jedli pouze 500 – 600 kalorií. Pokud je to pro vás obtížné, navyšte si počet kalorií na 800, ale v takovém případě je třeba upravit si potraviny v 5 běžných dnech na stravu s nízkým obsahem sacharidů.
Co je ještě nezbytné dodat? Než se do diety 5:2 pustíte, poraďte se se svým lékařem. Tento typ diety může mít negativní vliv na mladistvé, lidi s poruchou příjmu potravy a těhotné a kojící ženy. Stejně tak by měli být opatrní ti, kteří trpí chronickými nemocemi nebo cukrovkou.
zdroj: brightside.me