Víte, jaké potraviny je vhodné před kozumací oplachovat a které nikoliv?

Už odmalička nás učili, že vše, co chceme sníst, nejdříve musíme umýt. Je potřeba smýt různé bakterie, které mohou být usazené na povrchu potravin. Existují však určité druhy, které by se před konzumací neměly oplachovat, protože by se naopak spustil růst bakterií, což by pro naše zdraví bylo více ke škodě než k užitku. Podívejte se společně s námi na 5 druhů potraviny, které bychom měli omývat vždy a které nikdy.

Kuře

Na kuřecím mase se vyskytují bakterie už ve chvíli, kdy si jej přinášíte z trhu. Mají tendenci se rozšířit do vašich rukou a také kuchyňského dřezu, jakmile budete chtít maso omýt. Syrové kuře má dostatek bakterií, které dokáží pěkně pošramotit naše zdraví. Mytí kuřete v holých rukách těmto bakteriím akorát umožní se více rozšířit na naše tělo a do našeho vnitřního systému. Vaření kuřecího masa zajistí jejich zničení. Vysoká teplota zabije všechny druhy patogenů přítomných na syrovém kuřeti.

Vejce

Zpracovaná vejce jsou obvykle pokryta jemnou vrstvou minerálního oleje, jež vytváří jakýsi štít proti bakteriím, a jsou tak chráněna před jakýmkoliv znečištěním. Pokud vejce omyjete a poté uložíte, budou méně odporovat bakteriálnímu útoku. Proto je správná volba je neoplachovat.

Maso

Stejně jako u kuřecího masa bychom neměli omývat syrové vepřové maso, jehněčí a podobně. Nejlepším způsobem, jak se zbavit bakterií, je vaření ve vysoké teplotě. Pomocí ubrousků otřete šťávu stékající z masa, protože ta obsahuje škodliviny. Po opracování masa si umyjte ruce mýdlem.

Těstoviny

V kulinářském světě je vyloženě hřích oplachovat těstoviny před jejich vařením. Mytím z nich spláchnete škrobovou vrstvu, která je podstatná pro absorpci omáčky. Nicméně jediné oplachování těstovin je dovolené až po jejich uvaření.

Houby

Houby mají skvělé absorpční schopnosti. Po namočení do vody by akorát ztratily svou pružnost. Ideálním způsobem, jak je očistit, je použití malého množství vody a následně je nechat před vařením usušit.

 

Konzervy

Omyjte víčko od konzervy, než ji otevřete, aby jídlo uvnitř nemělo šanci přijít do kontaktu s jakýmkoliv druhem bakterií.

Zelenina a ovoce s jedlou slupkou

Jen proto, že se některé druhy ovoce a zeleniny na povrchu krásně lesknout, neznamená to, že jsou čisté. Vždy je před konzumací omyjte, zvláště když mají jedlou slupku.

Oříšky

Oříšky v sobě přirozeně nosí kyselinu fytovou, která pomáhá bojovat proti všem bakteriím. Avšak pro naše zdraví může být nebezpečná, pokud ji konzumujeme v nadměrném množství. Umyjte oříšky vždy alespoň pro jistotu.

Zelenina s nejedlou slupkou

Ačkoli jsou chráněny tlustou vrstvou, vždy je vhodné je opláchnout. Bakterie si vždy najdou cestou, jak přijít do kontaktu s ovocem nebo zeleninou uvnitř. Vždy je ideální umýt meloun nebo banány a další takové potraviny.

Sušené ovoce

Věřte tomu nebo ne, ale sušené ovoce je nejšpinavější ze všech potravin, které konzumujeme. Lidé mají tendenci je neoplachovat z prostého faktu, že se domnívají, že mohou odstranit jejich chuť. I přesto, že jsou uchovávány v čistém balení, je dobré je umýt. Ponořte je do vody na pár hodin předtím, než je budete jíst.

Je dobré znát potraviny, které chceme konzumovat. Držte se těchto rad a věřte, že budete zase o něco zdravější.

zdroj: banter.fun