Osteoporóza je zejména u žen nejčastějším onemocněním kostí vůbec. Tato metabolická kostní choroba se projevuje řídnutím kostní tkáně v důsledku úbytku vápníku a dalších minerálů, který brání vápníku se v těle řádně vstřebávat a dochází tak ke zvýšenému riziku vzniku zlomenin, ale i k deformacím kostry, jako je snížení tělesné výšky a vytvoření hrbu a z toho plynoucí sníženou pohyblivostí. Naštěstí existují některé způsoby, jak své kosti před tímto přirozeným úbytkem vápníku ochránit a snížit či odstranit tím vliv osteoporózy na naše pohybové schopnosti.
Základ je dostatečný příjem vápníku
Že vápník je základním prvkem nutným pro správnou výživu kostí, to ví každé malé dítě. Co ale udělat proto, abychom ze stravy skutečně dostali vápník do svého těla, které jej využije tak, jak by mělo, to už je otázka obtížnější. Nevstřebaný vápník se totiž často usazuje v cévách, které tím poškozuje. Jak tedy správné vstřebávání vápníku do těla zajistit?
Většina lidí je obeznámena s tím, že nejbohatšími zdroji vápníku je mléko a mléčné výrobky, jako jsou jogurty, tvarohy nebo sýry. Existuje ale celá řada dalších potravin, které jsou bohatým zdrojem vápníku. Jsou to zejména plody moře, listová zelenina, luštěniny, sušené ovoce, semena a ořechy.
Ženy do 50 let by měly denně zkonzumovat až 1000 mg vápníku a nad 51 let 1200 mg. Mužům do 70 let stačí rovněž 100 mg, ale ti starší 71 let by měli přijímat vápníku o polovinu více.
Vitamin D, kolagen, bílkoviny a omega – 3
Samotný vápník však k zachování zdraví kostí nestačí. Zapotřebí je celá řada dalších prvků, které podpoří vstřebávání vápníku do těla a jeho správné ukládání tam, kde je ho zapotřebí. Takovou látkou je zejména vitamin D, který je jednou z nejdůležitějších živin v našem těle a kterého je bohužel v našich tělech trvalý nedostatek. To je proto, že jeho nejvýznamnějším zdrojem je sluneční záření. Protože však máme ve zvyku chodit zahalení do oblečení, nedostává se slunce k naší pokožce a nespouští tak chemické reakce, které tento vitamin vytvářejí. Proto je vhodné se slunit co nejčastěji, případně vitamin D užívat formou potravinových doplňků.
Důležitou látkou pro zdravé kosti jsou také omega-3 mastné kyseliny které zlepšují minerální hustotu kostí a předcházejí zánětlivým procesům, které kosti naopak narušují. Kromě toho je také důležité dostat do svého těla kolagen, který tvoří až 90 procent kostní hmoty a jehož přirozená produkce v těle v průběhu času slábne. Pro spolupráci kostních buněk je také nutné přijímat dostatek proteinů, které zajišťují soudržnost kostní hmoty.
Kromě zdravého a vyváženého jídelníčku prospěje vašim kostem také pravidelný pohyb, udržování přiměřené tělesné hmotnosti a vyhýbání se kouření a dalším toxickým látkám. To vše udrží vaši pohybovou soustavu v kondici.
Obrázky: Freepik