Kiwi je na povrchu hnědé, chlupaté ovoce, které při rozkrojení odhalí krásně zelenou dužinu s malými černými semínky. Je velmi šťavnaté, chutné a plné živin, jež má na naše tělo blahodárné účinky. Takže proč bychom měli zůstat jen u jednoho? Koneckonců, konzumace dvou plodů denně zdvojnásobí dobrou chuť, která zahrnuje některé z následujících výhod pro naše tělo.
Zdravé srdce a tepny
Kiwi je jedno z nejúčinnějších přírodních ředidel krve, proto je velikým přínosem pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Během studie byly konzumovány 2 – 3 kiwi každý den po 28 dní, během nichž byla zaznamenána snížená reakce na agregaci krevních destiček na kolagen o 18%.
Posílení imunitního systému
Kiwi obsahuje vysokou dávku vitamínu C, který působí jako silný antioxidant, jenž posiluje imunitní systém. To znamená, že naše tělo je schopné bojovat proti nemocem. Kiwi obsahuje téměř dvakrát více vitamínu C než čerstvé pomeranče. Dále obsahuje kyselinu listovou, produkující červené a bílé krevní buňky a protilátky, které brání tělo před infekcemi.
Lepší nálada a dostatek energie
Enzymy, obsažené v kiwi, zvyšují hladinu metabolické energie a pomáhají neurotransmiterům zvyšovat energii.
Lepší trávení
Při konzumaci dvou kiwi denně dodáte vašemu tělu 4,2 g vlákniny. Kiwi také obsahuje enzym aktinidin, který zlepšuje trávení, jehož doba se může snížit až o 15 hodin.
Lepší spánek
Na základě studií může kiwi zlepšit efektivitu spánku až o 15% a rychlost usnutí až o 41%. Navíc, pokud trpíte špatným spánkem kvůli astmatu, kiwi by vám mohlo také pomoci. Jeho účinný enzym aktinidin snižuje astmatické příznaky tím, že snižuje bílé krvinky, jež se vyskytují v nadměrném množství u astmatických a alergických pacientů.
Na kiwi je nejlepší, že na rozdíl od mnoha druhů ovoce a zeleniny, nemusíte jíst slupku, abyste získali výhody pro své zdraví. Enzymy jsou obsaženy především v zelené, šťavnaté a chutné dužině.
Jak jste na to vy a kiwi? Patříte mezi ty, kteří jej konzumují pravidelně? Dejte nám vědět do komentářů.
zdroj: www.foodprevent.com