Sezam je hojně užívána na Středním východě a v africké a asijské kuchyni a sezamová pasta, vyrobená z mletých pražených semen, je dobře známá po celém světě. Asyřané, Babylonci a Egypťané ji používají jako lék na plešatost, tinnitus (pískání v uších) a ischias. Dnes je hlavní složkou těstovin a pečiva. A jaké jsou výhody konzumace sezamových semínek?
Více stabilních nervů
Vzhledem k vysoké koncentraci fytosterolů (podobné cholesterolu) je sezam silným regulátorem tuku v krvi. Kromě toho snižuje riziko rakoviny a zlepšuje imunitu. Sezamový olej je ideálním lékem pro prevenci výskytu krevních sraženin a díky obsahu lecitinu je velmi pozitivní pro náš nervový systém, takže pomáhá od únavy a deprese. Dalším minerálem je hořčík, který chrání před migrénami, bolestmi hlavy a stabilizuje spánek.
Jezte sezam každé ráno na prázdný žaludek
Sezam je také velmi účinný pro ochranu pokožky. Zabraňuje vzniku bakterií, plísní a akné. Zároveň podporuje funkci kožních hormonů, efektivně zakrývá jizvy, léčí suchost a chrání citlivou kůži.
Velmi užitečný během těhotenství
Sezam je rozmanitou potravinou pro zdraví žen. Ukázalo se, že vápník obsažený v sezamových semenech, snižuje bolest a křeče v jemných svalech a zmírňuje problémy s předmenstruačním syndromem. Je velmi důležitý v jídelníčku těhotných žen, jelikož v sobě nese 7x více vápníku než mléko a zároveň obsahuje dietní vlákninu, takže se nebudete muset trápit zácpou, jež se v těhotenství často vyskytuje.
Využití v kuchyni
Sezam je hojně používán jako koření na maso a zeleninu a sezamový olej se často používá jako náhražka olivového oleje.
zdroj: www.feelhealthylife.com