Nadýmání je běžný problém, na který si stěžuje velká část populace. Obvykle je způsobeno konzumací určitých potravin nebo příliš rychlým hltáním jídla. Kvůli bolestivě uvězněným větrům v našem těle nás následně bolí v oblasti břicha, což je nejen nepříjemné, ale obvykle může dojít i k trapné situaci na nevhodném místě. Přitom nadýmání a plynatosti lze předcházet jednoduchými změnami ve stravě.
Příčiny nadýmání
Mezi nejčastější příčiny tohoto problému patří:
- Špatné trávení
- Zácpa
- Nízká hladina dobrých bakterií v tlustém střevě
- Velké porce
- Jíte příliš rychle
Pečlivě jídlo kousejte
Dobré trávení začíná už v ústech, ne v žaludku, tvrdí odborníci na výživu. Efektivní žvýkání jídla má velký dopad na naše trávení, dává totiž žaludku signál, že je potrava na cestě, což následně vyvolává produkci trávicích enzymů. Bez důkladného kousání potraviny dorazí jídlo do žaludku bez vhodných trávicích nástrojů, proto v něm bude zůstávat déle.
Vnímejte chuť jídla
Užijte si chuť svého jídla na maximum. Například hořké příchutě stimulují trávení. Je potřeba svému jídlu věnovat pozornost, o to déle jej budete i žvýkat, což, jak už víme, je dobré pro naše trávení.
Freepik
Starejte se o svůj mikrobiom
Ve střevech žije více než 100 biliónů různých bakterií. Celkově tyto bakterie tvoří to, co se nazývá mikrobiom. A zdravý mikrobiom je zásadní pro trávení. Bakterie zajišťují správné trávení, pomáhají vstřebávat živiny a podporují zdravou funkci střev. Také přidání určitých doplňků do vaší stravy může pomoci předcházet vzniku nadýmání, větrům a plynatosti.
Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Express.co.uk