Většině mrtvicím lze efektivně předcházet. Snadná opatření, které vám zachrání život

Když dojde k cévní mozkové příhodě, dochází k přerušení dodávky krve do vašeho mozku a vy budete závodit s časem, než vám začnou odumírat mozkové buňky. U některých obětí mozkových příhod, zejména těch, kterým se nedostane lékařské péče včas, to může vést k poškození mozku a dalším vážným komplikacím.

Většině mrtvicím lze předcházet

Po desetiletích poklesu počtu úmrtí na mrtvici se pokrok v prevenci zpomalil. Více než 30 % postižených na následky mrtvice zemře nebo se po zbytek života potýká s trvalými následky. Přitom platí, že až 80 procentům mrtvic lze předcházet.

Aspirin

Každodenní užívání tohoto léku může pomoci snížit riziko mrtvice. Než jej však začnete pravidelně užívat, je dobré promluvit si o tom se svým lékařem. Ten zná vaši osobní a rodinnou anamnézu a určí, zda je užívání aspirinu právě pro vás prospěšné. Váš lékař může s větší pravděpodobností doporučit denně aspirin, pokud spadáte do určitého věkového rozmezí a splňujete určitá zdravotní kritéria. Každodenní terapie aspirinem se doporučuje ve věku 50 až 59 let, pokud nemáte zvýšené riziko krvácení. Aspirin by se však neměl užívat tehdy, když už na sobě pozorujete některé možné příznaky mrtvice. V takovém případě musíte rychle kontaktovat lékaře.

Krevní tlak

Krevní tlak hraje zásadní roli. Je nejdůležitějším léčitelným rizikovým faktorem mrtvice. Prevence, diagnostika a kontrola pomocí změn životního stylu a medicínských prostředků je zcela zásadní pro snížení rizika mrtvice. Kromě užívání léků na hypertenzi můžete také snížit svůj krevní tlak změnami životního stylu. Patří mezi ně snížení nadváhy, pravidelné cvičení, zdravá strava, omezení příjmu sodíku, omezení konzumace alkoholu a kofeinu a snížení úrovně stresu.

Cholesterol

Vaše tělo cholesterol potřebuje, ale když ho máte příliš mnoho, může se hromadit ve vašich tepnách a způsobit srdeční choroby. Existují dva typy cholesterolu, které vaše tělo produkuje – LDL a HDL. Jeden typ je ‘dobrý’ a může vás chránit před srdečními chorobami, ale druhý typ je ‘špatný’ a může toto riziko zvýšit. Promluvte si se svým lékařem o cholesterolu a o tom, jak snížit špatný cholesterol, pokud je příliš vysoký.

Kouření

Všichni víme, že kouření může způsobit vážné zdravotní ptoblémy. Málo lidí ale ví, že kouření je hlavní příčinou úmrtí, kterému lze předcházet. Nejenže zvyšuje riziko rakoviny, plicních chorob, astmatu, cukrovky a dalších, ale také může výrazně zvýšit riziko hypertenze, což v konečném důsledku vede k infarktu nebo mrtvici. Je také známo, že způsobuje zesílení cév, snižuje váš “dobrý” cholesterol, zvyšuje hladinu triglyceridů a způsobuje hromadění tuku ve vašich cévách.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Bestlifeonline.com