Devadesát procent lidí nevěnuje pozornost jedné věci u skladování brambor. Při špatném zacházení mohou být jedovaté

Každý z nás si někdy nakoupil brambory a poté na ně zcela zapomněl. Mnoho z nás si myslí, že když oškrábeme z brambor slupku a odstraníme nějaká měkká místa nebo klíčky, automaticky bude vše v pořádku a brambory budou čerstvé. Není to ale úplně pravda. Odborníci tvrdí, že existuje jasný signál, že jíst brambory je velmi nebezpečné, pokud mají na sobě určité znaky. Můžete z nich odstranit evidentní nedokonalosti, ale i zbytek zeleniny je poškozen a jeho konzumace může vést k nepříjemným zdravotním problémům.

Má-li brambora zelené skvrny, nejezte ji

Možná si myslíte, že můžete z brambor jednoduše odříznout zelená místa, ale to problém nijak nevyřeší. Brambory se zelenají, když začnou produkovat chlorofyl, což je naprosto přirozený proces. Bohužel to ale také znamená, že začaly produkovat solanin. Jedná se o sloučeninu, která je chrání před poškozením ze strany zvířat, hmyzu, bakterií a hub. Solanin je ovšem toxin, který je obsažen v celé zelenině, takže ho odříznutím zelené části neodstraníte. Vysoká hladina solaninu je pro lidské zdraví nebezpečná.

Stačí jediný špatný kousek, aby se vám udělalo špatně

Hladiny solaninu jsou ve slupce vyšší. Oškrabáním zelených brambor tedy můžete snížit množství toxinu, ale stejně ho budete konzumovat. Studie z roku 2005 publikovaná v časopise Regulatory Toxicology and Pharmacology zjistila, že oškrabání brambor může redukovat pouze 30 procent toxických rostlinných sloučenin. Celých 70 procent tím pádem zůstává v oloupaných bramborách, které s rodinou konzumujete.

Co dělat při otravě solaninem?

V první řadě zavolejte svému lékaři a řekněte mu, jak se cítíte. Pokud jste snědli zelené brambory, je důležité sledovat příznaky otravy. Mezi zcela běžné příznaky patří horečka, bolesti hlavy, bolesti břicha, průjmy, nižší tělesná teplota než obvykle, zvracení, slabší pulz nebo pomalé dýchání. Máte-li pocit, že se u vás některý z příznaků objevil, měli byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Mírné příznaky odezní obvykle za 24 hodin, ale byly nahlášeny i závažné (vzácné) účinky otravy solaninem. Jedná se například o ochrnutí, křeče, dýchací problémy, kóma a dokonce i smrt.

Jak předejít tvorbě solaninu v bramborách?

Nejlepší odpovědí na tento problém, je správné skladování. To zaručeně sníží šance brambor na vysokou hladinu této nebezpečné sloučeniny. Ideální je skladovat brambory na chladném a tmavém místě, např. ve sklepě. Brambory byste měli také uchovávat v neprůhledném sáčku, aby se k nim nedostalo zbytně světlo. Rizikovým faktorem je také fyzické poškození. Nezapomeňte proto při nákupu zeleninu zkontrolovat.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Canr.msu.edu