Projevy CHOPN často zůstávají skryté a bez povšimnutí. První příznaky jsou spojeny se specifickými změnami hlasu

Existuje mnoho plicních onemocnění, které mohou narušovat správnou funkci plic. Bohužel jsou častější, než si možná myslíte, mohou postihnout každého z nás. Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) je jednou z hlavních příčin úmrtí ve světě. Včasná diagnostika tohoto onemocnění je hlavním klíčem k vyléčení.

Změny v hlase mohou být signálem vážné nemoci

S věkem se náš hlas mění. To je naprosto normální a přirozené. Některé změny ovšem mohou být známkou něčeho horšího, než je stárnutí. Dr. Leann Poston z Invigor Medical říká, že změna hlasu, jako je chrapot a dušnost, jsou běžnými příznaky CHOPN. Jde o plicní onemocnění, které vede k zánětu a podráždění dýchacích cest.

Skrytý problém na plicích

Všimnete-li si těchto hlasových změn, vaše plíce již pravděpodobně mají nějaký problém. Příznaky CHOPN často zůstávají skryté a bez povšimnutí, dokud nedojde k významnému zhoršení zdraví plic. Dr. Poston říká, že byste si měli okamžitě promluvit se svým ošetřujícím lékařem, jakmile si všimnete těchto změn. Znát byste ale měli také další příznaky CHOPN, které vám mohou pomoci k uvědomění, že je s vámi něco špatně. Mezi hlavní příznaky (kromě změn hlasu) patří kašel, přetrvávající sípání, dušnost nebo vyšší produkce hlenu.

Léčitelná, ale často podceňovaná nemoc

CHOPN je progresivní onemocnění, které se pravděpodobně časem zhorší, pokud nebude správně léčeno. Lékaři používají řadu léků a v některých případech se dokonce uchylují k chirurgickému zákroku. „Včasná diagnostika a léčba vám může pomoci zachovat funkci plic,“ říká Dr. Poston. Pacienti si bohužel neuvědomují, že časné příznaky jsou spojeny s CHOPN a často toto onemocnění není diagnostikováno, i když se u pacienta nachází.

Neléčené onemocnění může způsobit dlouhodobé problémy

, které nemusí souviset pouze s vaším dýchacím orgánem. Neléčené CHOPN může způsobit opakující se infekce, jako je zápal plic, časté nachlazení a chřipku. Kromě toho ale budete vystaveni vyššímu riziku vážných onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka, osteoporóza nebo rakovina plic. Rozhodně byste příznaky neměli podceňovat.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Lung.org, Mayoclinic.org