Odborníci varují k obezřetnosti. Radiace z letištních skenerů může ovlivňovat DNA a způsobit rozvoj vážných onemocnění

Setkal se s ním takřka každý, kdo cestoval letadlem na dovolenou nebo služební cestu do Spojených států. V rámci bezpečnostní kontroly se používají nejen rentgeny pro příruční zavazadla, ale obdobným skenerem musí projít i cestující, který doslova „svleče“ tělo. Zatímco v Evropě se používají spíše detektory kovů, na některých letištích nebo při důkladnější kontrole nebo cestách do Ameriky se však používají skenery s ionizujícím zářením, které zobrazují tělo jako by bylo „nahé“. Takové přístroje generují mikrovlnné záření 20-38 GHz, což není zanedbatelná dávka, to potvrzuje i nejnovější studie z Los Alamos National Laboratory v Novém Mexiku.

Zařízení pro boj s terorismem

Svlékací skenery, jak se jim přezdívá, jsou přístroje, které dokáží znázornit postavu včetně detailů a odhalit tak případné pašování nebo zařízení sloužící k teroristickému útoku. Funguje na základě použití terahertzových vln, které účinně procházejí nevodivými materiály, jako je oblečení na těle cestujícího. Obdobným způsobem fungují lékařské rentgeny pro zobrazení poškození kosterního aparátu. Na letištích se používají od roku 2010 v rámci boje proti terorismu a od jejich uvedení do provozu vzbuzují kontroverzi ohledně práva na soukromí. Na evropských letištích si proto lze často vybrat mezi tělesným skenerem a osobní prohlídkou.

Poškození DNA i rozvoj rakovinných onemocnění

Podle nejnovější studie pod vedením Boiana S. Alexandrova z Centra pro nelineární studia v Los Alamos National Laboratory v Novém Mexiku se potvrzují obavy vědců ohledně poškození DNA. Výsledky výzkumu poukazují na narušení procesů v rámci rozbalení DNA, kdy se vytváří bubliny a vedou ke genové expresi a replikaci DNA. Ohrožující je tento jev především pro piloty, palubní personál nebo cestující, kteří procházejí tímto skenerem často. Kromě toho hrozí i rozvoj rakovinných onemocnění, především rakoviny kůže.

Když máte na výběr

Výsledky studie jsou alarmující, potvrzují však obavy dalších lékařů a vědců z přílišného používání radiačních zařízení nebo zobrazovacích metod mimo lékařské účely. Rizikové mohou být pro těhotné ženy v souvislosti s vývojem plodu, ale také pro zaměstnance nebo pravidelné cestující, kteří mohou být ohroženi vážným onemocněním nebo přímo rakovinným bujením. V případě, že mají tito pasažéři na výběr, je pak vhodné volit osobní prohlídku namísto tělesného skenování.

Úvodní obrázek: mariakray / Shutterstock, Zdroj: Naturalnews.com , Technologyreview.com