Lékaři i odborníci na výživu nás neustále varují před konzumací cukru, ale my stále k jejich doporučením zůstáváme hluší. Pokušení sladkého je silnější než naše vůle, dokonce i než naše zdraví. Přitom právě cukr je tím nejhorším nepřítelem. Často si ani neuvědomujeme, co se v našem těle děje při zvýšené spotřebě cukru. Tady nejsou největším nebezpečím kila navíc.
Umělá sladidla nejsou řešením
Fruktóza brzdí vstřebávání vápníku, hořčíku, vitamínů skupiny B a vitamínu D. Mnozí výzkumníci dokonce tvrdí, že vyživuje a podporuje růst rakovinných buněk. Řešením ovšem nejsou umělá sladidla, kterými často cukr nahrazujeme. Umělé látky jsou zpravidla toxické a jejich konzumace mění střevní flóru. Když už chcete sáhnout po sladkém, vybírejte si produkty, které nebudou tak škodlivé jako cukr.
- Kokosový sirup
- Javorový sirup
- Melasa z cukrové třtiny
- Med
Jak se bránit chuti na sladké
Pokud je váš jídelníček plný sladkých pochutin, může být na začátku velice těžké je ze stravy vyřadit. Řešením je sestavit si snídani bohatou na bílkoviny, tuky a vlákninu. Vyhýbejte se sacharidům, povzbuzují chuť na sladké. Tuky vám pomohou normalizovat hladinu glukózy v krvi a zpomalují její vstřebávání, tudíž vám pomohou zbavit se chuti na sladké. Musí se ale jednat o vysoce kvalitní tuky.
- Olivový olej
- Avokádový olej
- Kokosový olej
- Kakaové máslo
Vláknina také hraje důležitou roli při zpomalování metabolismu cukrů. Pokud zařadíte do stravy produkty bohaté na vlákninu, touha po sladkém ustoupí.
Další tipy, jak odbourat cukr
- Nikdy nepijte kávu nalačno, zvyšuje koncentraci cukru
- Alkohol je tabu, nic víc nekazí snahu v boji s cukrem, jako právě alkohol
- Žádné slazené limonády
- Bílé pečivo nahraďte celozrnným
- Čtěte pečlivě obaly na produktech
Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Styl.interia.pl