Jak se rychleji rozhodovat ve složitých situacích. Problém rozeberte, ale nezdržujte se

Každý den zažíváme situace, které nás nutí rychle se rozhodovat. Někdy jsou tato rozhodnutí méně důležitá, někdy více a na těch často ztroskotá naše rychlé uvažování. Někteří lidé se jen sotva mýlí, ale spousta jich naopak propadá panice a není schopná učinit rychlé rozhodnutí. Tito lidé potřebují čas, několik názorů, situaci rozebrat skrz naskrz. Pokud jste jedni z nich, zde je návod, který vám pomůže.

Šetřete energii

Vaším prvním úkolem je zjistit důležitost vašeho rozhodnutí, jak vysoké jsou sázky v dané situaci. Pokud se jedná o malé rozhodnutí, investujte méně času do jakékoli volby a více pracujte na rozhodnutích, která mají větší váhu.

Poznejte svůj cíl

Nakonec je to všechno jen o cíli, který je součástí vašeho rozhodování. Nikdy neodkládejte své sny na druhou kolej, protože to ovlivňuje váš rozhodovací proces. Zaměřte se na možnosti a faktory a relevanci, které vám k dosáhnutí vašeho cíle pomohou.

Shromážděte relevantní informace

Než se rozhodnete, musíte vědět, jaké jsou vaše možnosti. Aktualizujte nejnovější informace, které zatím máte k dispozici. Jakmile budete důkladně znát svou situaci, bude pro vás rozhodování mnohem jednodušší.

Myslete prakticky

Neřiďte se emocemi, myslete prakticky. Snažte se držet své osobní pocity mimo vaše rozhodování. Někdy, když myslíme srdcem, svého rozhodnutí později litujeme. Zvažte, zdali za to důsledky stojí či nikoli. V případě potřeby se poraďte s důvěryhodnými lidmi. Pokud chcete, sepište si své možnosti na papír a hned uvidíte, co chcete.

Důvěřujte své intuici

Pro rozhodování potřebujete logiku a data, ale na co se nakonec musíte spolehnout, je vaše intuice. I když je vše v pořádku, přesto někde hluboko ve svých útrobách cítíte, že je něco špatně, že takto to nepůjde. V takovou chvíli je potřeba věci nechat být. Věřte, že vaše intuice se nikdy nemýlí.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Indiatimes.com